Redactia StartupCafe.ro

Tăieri de personal în România: Cum pot firmele să concedieze legal și atunci când nu e vina angajaților (avocați)

concedieri-dreamstime.jpg

Codul Muncii prevede două ipoteze de concediere, respectiv concediere pentru motive ce țin de persoana salariatului, respectiv concediere pentru motive ce nu țin de persoana salariatului. O firmă românească de avocatură analizează, într-un material transmis, vineri, StartupCafe.ro, aspectele esențiale, consecințele juridice și alternativele de redresare ale salariatului în cazul concedierii pentru motive ce nu țin de persoana salariatului.

Potrivit Codului Muncii, concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă ce rezultă din desființarea locului de muncă ocupat de salariat, arată societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Concedierea se poate realiza:

  • la nivel individual,
  • la nivel colectiv.

În cazul în care se dispune concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului, acesta beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și pot beneficia de compensații, atrag atenția avocații.

Concedierea colectivă- aspecte legale

Concedierea colectivă constă în concedierea unor salariați în funcție de numărul de salariați încadrați, respectiv:

  • concedierea a cel puțin 10 salariați (dacă angajatorul are încadrați mai mult de 20 de salariați și mai puțin de 100 de salariați),
  • concedierea a cel puțin 10% din salariaţi (dacă angajatorul are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi)
  • sau concedierea  a cel puţin 30 de salariați (dacă angajatorul care disponibilizează are încadrați cel puţin 300 de salariați).

Angajatorului îi este impus să se consulte și să ajungă la o înțelegere cu sindicatul sau reprezentanții salariaților, astfel încât să limiteze numărul de concedieri și să contribuie la atenuarea consecințelor concedierii prin dezvoltarea unui plan de acordare a sprijinului salariaților concediați - mai explică societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

În cazul în care în urma consultărilor cu sindicatul sau cu reprezentanții salariaților angajatorul decide totuși aplicarea măsurii concedierii colective, atunci acesta este obligat să notifice sindicatul sau reprezentanții salariaților, precum și inspectoratul teritorial de muncă și agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.

Salariatul are, însă, dreptul de a fi reangajat cu prioritate în cazul în care postul se reînființează, având un termen de 5 zile calendaristice de la data comunicării angajatorului de a accepta postul oferit.

Consecințele concedierilor nelegale

În practică, avocații de la Pavel, Mărgărit și Asociații au întâlnit numeroase situații în care concedierea este dispusă în mod abuziv, salariatul având posibilitatea să intenteze o acțiune în instanță pentru atacarea deciziei de concediere.

Dacă instanța de judecată anulează decizia de concediere, angajatorul va fi obligat la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. La solicitarea salariatului instanța care a dispus anularea concedierii va repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere, însă dacă acesta nu solicită repunerea în situația anterioară, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.

În concluzie, raporturile de muncă pot înceta prin concediere, fiind uneori pusă în practică într-o modalitate abuzivă, observă avocații de la firma Pavel, Mărgărit și Asociați.

Parallax

Vizualizari
3437
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.598
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.95

publishing: 3.1

expertise: 0.09

rating: 1.598

Articole publicate : 976
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri