Denisa Crăciun
Peste jumătate dintre investitorii de la Bursa de Valori București sunt mai interesați să cumpere decât să vândă acțiuni pe bursă în 2023, potrivit unui studiu.
Din punct de vedere al piețelor unde sunt cotate acțiunile deținute, 55% dintre respondenți dețin acțiuni listate doar la BVB, iar 45% dețin acțiuni ale unor companii cotate la BVB și pe alte burse, conform studiului Market Pulse, realizat de firmele Cornerstone Communications și MIA Marketing.
Spre comparație, doar 39% dintre investitori dețineau în 2022 acțiuni listate doar la BVB.
Cei care dețin acțiuni cotate la BVB au portofolii diversificate, dar proporțiile respondenților care au și alte tipuri de investiții sunt inferioare celor înregistrate în ediția trecută:
Respondenții studiului au afirmat că portofoliul lor cuprinde, în medie, 10 companii listate.
78% dintre participanți dețin atât acțiuni cotate pe piața principală a BVB, cât și pe piața AeRO. De asemenea, 15% dintre respondenți dețin acțiuni listate doar pe Piața Principală, în timp ce 7% sunt investitori în companii listate doar pe piața AeRO.
În ceea ce privește structura investițiilor pe cele două piețe, portofoliul mediu al unui investitor la BVB este alcătuit din 63% acțiuni listate pe Piața Principală, restul de 37% fiind de pe piața AeRO.
În comparație cu ediția anterioară a studiului, există o creștere a interesului investitorilor pentru piața AeRO, în contextul în care în 2021, doar 54% dețineau acțiuni cotate pe ambele piețe, iar 44% erau investitori în companii listate doar pe Piața Principală.
De asemenea, și împărțirea pe piețe a acțiunilor deținute confirmă acest lucru, în 2021 aceasta fiind de 76% acțiuni listate pe Piața Principală și numai 24% pe piața AeRO.
În legătură cu motivele pentru a investi la BVB, 78% dintre respondenți au menționat obținerea de profit din capitalul de care dispun, un procent similar cu cel înregistrat în 2021.
De asemenea, 59% dintre participanții la studiu investesc pentru diversificarea investițiilor, iar 46% pentru a se „pensiona” mai devreme.
„Rezultatele studiului au evoluat față de prima ediție, de la finalul anului 2021. În timp ce energia, utilitățile și IT&C rămân sectoarele cheie de interes pentru majoritatea investitorilor, am observat două schimbări majore. În primul rând, a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de investitori care au decis să devină acționari în companii listate pe piața AeRO, ceea ce reflectă un apetit tot mai ridicat pentru investiții în companii antreprenoriale, cu perspective de creștere la evaluări atractive. În al doilea rând, există o aplecare către investițiile pe termen lung, mulți dintre investitori alegând să își mențină pozițiile pe o perioadă mai lungă având în vedere volatilitatea pieței. Această schimbare în abordare este una importantă de menționat, având în vedere că la sfârșitul anului 2021, abordarea acestora era una speculativă”, a declarat Zuzanna Kurek, CEO al Cornerstone Communications.
Din punct de vedere al domeniilor cu cea mai bună evoluție estimată pentru anul 2023, 76% dintre respondenți au menționat sectorul de energie/utilități, 61% – IT&C și 45% – agricultură.
La polul opus, domeniile văzute de investitori ca având o evoluție slabă în acest an se numără comerț și retail (64%), imobiliare (63%) și producție industrială/construcții (53%).
„Rezultatele celei de-a doua ediții a studiului ne arată că după un 2021 al experimentelor și un an 2022 marcat de multiple turbulențe, investitorii se îndepărtează de piața crypto și de cea a metalelor prețioase. Aceștia preferă să mențină un interes crescut în acțiuni românești și internaționale și în instrumente generatoare de venituri fixe, precum depozite bancare sau titluri de stat”, a declarat Ciprian Zamfirescu, Partener MIA Marketing.
Criteriile în alegerea companiilor indicate de investitori sunt:
De cealaltă parte, principalele obstacole în calea investițiilor în companii sunt:
Alte rezultate ale studiului:
Studiul a fost realizat pe un eșantion aleatoriu de 326 persoane, la nivel național, investitori de retail locali cu expunere în companii listate la Bursa de Valori București. Cercetarea s-a desfășurat în perioada decembrie 2022 – februarie 2023.