Denisa Crăciun

Studiu 2023: Domenii în care își plasează banii investitorii de la Bursa de Valori București / Scade interesul pentru criptomonede

Thumbnail

Peste jumătate dintre investitorii de la Bursa de Valori București sunt mai interesați să cumpere decât să vândă acțiuni pe bursă în 2023, potrivit unui studiu.

Din punct de vedere al piețelor unde sunt cotate acțiunile deținute, 55% dintre respondenți dețin acțiuni listate doar la BVB, iar 45% dețin acțiuni ale unor companii cotate la BVB și pe alte burse, conform studiului Market Pulse, realizat de firmele Cornerstone Communications și MIA Marketing.

Spre comparație, doar 39% dintre investitori dețineau în 2022 acțiuni listate doar la BVB.

În ce plasează banii investitorii români, în 2023

Cei care dețin acțiuni cotate la BVB au portofolii diversificate, dar proporțiile respondenților care au și alte tipuri de investiții sunt inferioare celor înregistrate în ediția trecută:

 • 42% dețin depozite bancare (vs. 56% în 2021);
 • proprietăți imobiliare (38% vs. 52% în 2021); 
 • titluri de stat (34% vs. 33% în 2021);
 • obligațiuni (29% vs. 32% în 2021);
 • criptomonede (20% vs. 62% în 2021);
 • metale prețioase (9% vs. 38% în 2021).

Respondenții studiului au afirmat că portofoliul lor cuprinde, în medie, 10 companii listate.

78% dintre participanți dețin atât acțiuni cotate pe piața principală a BVB, cât și pe piața AeRO. De asemenea, 15% dintre respondenți dețin acțiuni listate doar pe Piața Principală, în timp ce 7% sunt investitori în companii listate doar pe piața AeRO.

În ceea ce privește structura investițiilor pe cele două piețe, portofoliul mediu al unui investitor la BVB este alcătuit din 63% acțiuni listate pe Piața Principală, restul de 37% fiind de pe piața AeRO.

În comparație cu ediția anterioară a studiului, există o creștere a interesului investitorilor pentru piața AeRO, în contextul în care în 2021, doar 54% dețineau acțiuni cotate pe ambele piețe, iar 44% erau investitori în companii listate doar pe Piața Principală.

De asemenea, și împărțirea pe piețe a acțiunilor deținute confirmă acest lucru, în 2021 aceasta fiind de 76% acțiuni listate pe Piața Principală și numai 24% pe piața AeRO.

În legătură cu motivele pentru a investi la BVB, 78% dintre respondenți au menționat obținerea de profit din capitalul de care dispun, un procent similar cu cel înregistrat în 2021.

De asemenea, 59% dintre participanții la studiu investesc pentru diversificarea investițiilor, iar 46% pentru a se „pensiona” mai devreme.

  Cele mai multe investiții ale respondenților sunt realizate în sectoarele:

  • energie/utilități (80%);
  • IT&C (78%);
  • domeniul financiar-bancar (72%);
  • agricultură (57%);
  • producție industrială/construcții (48%); 
  • imobiliare (39%).

  „Rezultatele studiului au evoluat față de prima ediție, de la finalul anului 2021. În timp ce energia, utilitățile și IT&C rămân sectoarele cheie de interes pentru majoritatea investitorilor, am observat două schimbări majore. În primul rând, a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de investitori care au decis să devină acționari în companii listate pe piața AeRO, ceea ce reflectă un apetit tot mai ridicat pentru investiții în companii antreprenoriale, cu perspective de creștere la evaluări atractive. În al doilea rând, există o aplecare către investițiile pe termen lung, mulți dintre investitori alegând să își mențină pozițiile pe o perioadă mai lungă având în vedere volatilitatea pieței. Această schimbare în abordare este una importantă de menționat, având în vedere că la sfârșitul anului 2021, abordarea acestora era una speculativă”, a declarat Zuzanna Kurek, CEO al Cornerstone Communications.

  Din punct de vedere al domeniilor cu cea mai bună evoluție estimată pentru anul 2023, 76% dintre respondenți au menționat sectorul de energie/utilități, 61% – IT&C și 45% – agricultură.

  La polul opus, domeniile văzute de investitori ca având o evoluție slabă în acest an se numără comerț și retail (64%), imobiliare (63%) și producție industrială/construcții (53%).

  „Rezultatele celei de-a doua ediții a studiului ne arată că după un 2021 al experimentelor și un an 2022 marcat de multiple turbulențe, investitorii se îndepărtează de piața crypto și de cea a metalelor prețioase. Aceștia preferă să mențină un interes crescut în acțiuni românești și internaționale și în instrumente generatoare de venituri fixe, precum depozite bancare sau titluri de stat”, a declarat Ciprian Zamfirescu, Partener MIA Marketing.

  Criterii de investiție

  Criteriile în alegerea companiilor indicate de investitori sunt:

  • planurile de dezvoltare ale companiei;
  • managementul profesionist;
  • evoluția profitabilității companiei;
  • rezultatele financiare obținute în ultimii trei ani;
  • reputația antreprenorului din spatele companiei.

  De cealaltă parte, principalele obstacole în calea investițiilor în companii sunt:

  • încrederea scăzută în conducerea companiei;
  • neînțelegerea produselor sau serviciilor oferite de companie;
  • perspectivele scăzute de creștere; 
  • slaba încredere în antreprenor;
  • nivelul ridicat de îndatorare.

  Alte rezultate ale studiului:

  • În anul 2023, majoritatea investitorilor (56%) se așteaptă la o evoluție discretă a pieței din România, în care unele sectoare vor performa peste așteptări, iar altele vor avea rezultate în scădere.
  • În același timp, 30% din respondenți prevăd o evoluție pozitivă, cu o creștere de peste 15% a principalilor indici, și doar 14% sunt de părere că principalii indici vor scădea cu peste 15%.
  • În ceea ce privește evenimentele cu potențial impact negativ asupra pieței, cele mai nominalizate de către investitori au fost o recesiune în Europa (64%), inflația ridicată (55%), dobânzile în creștere (52%), o criză financiară globală (43%) și continuarea războiului din Ucraina (40%).
  • Investitorii spun că în medie dețin în portofoliu o acțiune pentru o perioadă de aproximativ 20 de luni. Astfel, 63% dintre respondenți dețin o acțiune mai mult de doi ani, 19% păstrează acțiune pentru unul – doi ani, iar 13% între șase luni și un an. 
  • În 2022, 74% dintre investitori au cumpărat mai multe acțiuni decât au vândut, pentru 15% dintre respondenți cumpărările și vânzările au fost aproximativ egale, în timp ce doar 11% au vândut mai multe acțiuni decât au cumpărat.
  • Pentru anul 2023, 55% au menționat că, în principal, vor avea cumpărarea drept activitate principală pe piața de capital, 40% au afirmat că își vor păstra pozițiile și numai 5% estimează că, în principal, vor vinde acțiunile pe care le dețin și nu au planuri de a investi mai activ.

  Studiul a fost realizat pe un eșantion aleatoriu de 326 persoane, la nivel național, investitori de retail locali cu expunere în companii listate la Bursa de Valori București. Cercetarea s-a desfășurat în perioada decembrie 2022 – februarie 2023.

  Parallax

  Vizualizari
  1737
  Conţinut
  Parerea ta despre articol
  Adauga comentariu

  - Ultimele știri -

   


    Ultimele știri