Denisa Crăciun

La ce se uită studenții români când închiriază o locuință și ce bugete au (sondaj 2023)

chirii 2023

Studenții din România care își caută o locuință pentru a se muta cu chirie, odată cu începerea noului an universitar, țin cont de o serie de criterii, potrivit unei platforme de anunțuri imobiliare care arată că cei mai mulți dintre tineri vor ca spațiul în care vor locui să nu necesite renovări.

80% dintre studenți preferă să locuiască cu chirie pentru că își doresc mai mult confort locativ, în timp ce 11% nu au avut opțiunea de a locui la cămin, închirierea unei locuințe fiind singura lor variantă, conform Storia.

În ceea ce privește bugetul pe care studenții îl au disponibil pentru chiria lunară, fără costurile de întreținere, 42% dintre aceștia au la dispoziție între 201-300 de euro, 35% au un buget cuprins între 301-400 de euro, iar 26% au un buget cuprins între 100-200 de euro.

La ce se uită studenții români când închiriază o locuință

 • Să nu necesite renovări (variantă aleasă de 69% dintre studenți)
 • Centrală termică proprie (65%)
 • Compartimentare interioară eficientă (56%)
 • Existența unei bucătării închise (47%)
 • Mobilată cu mobilier modern și de calitate (45%)
 • Existența unui spațiu exterior deschis de tip balcon/terasă/grădină (35%)
 • Camere spațioase (33%)
 • Aparatură electrocasnică modernă (32%)
 • Multă lumină naturală (31%)
 • Instalație electrică și/sau sanitară nouă (29%)

76% dintre studenți își vor plăti chiria cu bani de la părinți, 32% vor achita costurile din salariile proprii, 8% din bursă, iar 3% vor avea alte variante de a plăti.

Cei mai mulți dintre studenți vor locui împreună cu un prieten sau cu o prietenă (37%), 36% vor locui singuri, iar 18% vor locui împreună cu partenerul/a.

Întrebați ce aspecte sunt cele mai importante pentru ei în alegerea locuinței pe care o vor închiria, studenții au menționat pe primul loc încadrarea în bugetul pe care îl au disponibil (70%), apoi apropierea de universitate (13%), în timp ce pe al treilea loc se situează nevoia de intimitate (8%), urmată de confort (3%), curățenie (2%) și accesul la transportul în comun (2%).

60% dintre respondenții sondajului (studenți și non studenți) caută să închirieze apartamente cu două camere, 41% caută garsoniere și 18% apartamente cu trei camere.

91% dintre respondenți își propun să găsească locuințe de închiriat pe platforme online cu anunțuri imobiliare, 27% caută să închirieze cu ajutorul unui agent imobiliar, în timp ce 24% își propun să închirieze o locuință prin intermediul cunoștințelor.

Ce mai arată studiul:

 • Bugetul disponibil pentru închirierea unei locuințe: majoritatea respondenților (40%), studenți și non studenți deopotrivă, ar aloca un buget cuprins între 201-300 de euro, 31% ar avea un buget cuprins între 100-200 euro, iar 30% ar avea disponibil un buget cuprins între 301-400 de euro.
 • 45% dintre respondenți se declară mulțumiți de proprietățile disponibile pentru închiriere în bugetul pe care-l au, 34% sunt doar puțin mulțumiți, în timp ce 15% se declară foarte mulțumiți de ofertele care se încadrează în bugetul pe care îl au disponibil.
 • 46% dintre respondenți (studenți și non studenți) spun că vor locui cu chirie pe o perioadă nedeterminată, 23% o perioadă fixă de peste 12 luni, în timp ce 16% iau în considerare o perioadă fixă de până la 12 luni, iar pentru 14% nu contează perioada sau încă nu știu cât timp ar locui cu chirie.
 • 53% dintre cei care nu sunt studenți locuiesc cu chirie până vor putea să-și achiziționeze un imobil; 24% spun că este mai avantajos să locuiască cu chirie, din perspectiva bugetului; 22% preferă să locuiască cu chirie pentru că nu ar vrea să facă un credit la bancă pentru o perioadă lungă de timp, iar 14% dintre respondenți aleg această variantă pentru că le oferă o flexibilitate mai mare și se pot muta mai ușor în alte imobile.
 • 68% dintre care nu sunt studenți spun că își vor plăti chiria din salariul propriu, 29% din salariul lor și al partenerului, în timp ce doar o mică parte dintre ei vor finanța locuința exclusiv din venitul partenerului (5%), din banii părinților (4%) sau prin altă modalitate (3%).
 • Cei mai mulți dintre respondenții aflați în categoria non studenți vor locui singuri (29%), urmați de cei care vor sta cu partenerul/a și cu copilul/ii (25%), apoi de cei care locuiesc doar cu partenerul/a (22%).
 • Cele mai importante criterii în alegerea unei locuințe de închiriat: și cei care nu sunt studenți aleg ca primă variantă încadrarea în bugetul disponibil (11%), nevoia de intimitate (9%), nevoia de socializare (7%), apropierea de magazine și restaurante (7%) și apropierea de universitate (6%).

În relația cu proprietarii, atât studenții, cât și cei care nu sunt studenți își doresc aceleași lucruri: în primul rând, să li se solicite un preț corect pentru închiriere, apoi ca proprietarul să nu îi viziteze fără să îi anunțe, dar și să se încheie contract de închiriere, iar proprietarul să fie receptiv la cererile de îmbunătățire a locuinței, mai arată studiul. 

Totodată, studenții se așteaptă ca imobilul închiriat să fie complet mobilat, să aibă costuri mici de întreținere, mobilierul să fie modern, dar și să fie curat și perfect funcțional.

În același timp, respondenții care nu sunt studenți au în topul așteptărilor următoarele criterii: locuința să fie complet mobilată sau locuința să fie nemobilată ori să fie mobilată modern, dar și să aibă costuri mici de întreținere și să fie curată. Studenții sunt mai puțin receptivi decât non studenții la închirierea unor locuințe nemobilate.

Chestionarul a fost publicat online, pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în luna august 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 1.009 respondenți, la nivel național.

Parallax

Vizualizari
410
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri