Denisa Crăciun

Startup-urile și companiile mici au revenit în forță pe piața muncii din România. Ce joburi au scos la bătaie

Thumbnail

Recrutorii din startup-uri și companii mici au revenit în forță pe piața muncii din România, astfel că, din ianuarie și până în august, peste 100.000 de locuri de muncă au fost postate de aceștia pe platforma online de recrutare eJobs.ro.

Nivelul este similar cu cel din 2019, dar cu aproximativ 20% mai mult decât în 2020 și 2021.

Top joburi scoase la bătaie de startup-uri și companii mici

Cele mai multe joburi au venit de la angajatorii din:

  • servicii;
  • retail;
  • transport / logistică;
  • import / export;
  • turism.

Iunie a fost luna cea mai prolifică pentru acest segment de companii, însă este de așteptat ca, din toamnă, să crească din nou numărul de oferte pentru candidați, potrivit platformei de recrutare online.

Bucureștiul, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași au fost orașele cu cele mai multe startup-uri care au căutat să-și mărească echipele.

„Practic, unul din trei joburi postate de la începutul anului și până acum au fost din sectorul angajatorilor mici, cu maximum 50 de angajați. Au fost peste 10.000 de companii care au făcut angajări. Vorbim fie de business-uri nou înființate, fie de business-uri care anul acesta și-au reluat activitatea la cote normale sau chiar au accelerat-o. Foarte interesant este faptul că, dacă în 2020 și 2021, pentru această categorie de angajatori aveam un procent mare de joburi remote, acum vedem o pondere marginală din totalul locurilor de muncă disponibile – aproximativ 8%”, spune Roxana Drăghici, head of sales în cadrul eJobs.

Odată cu creșterea numărului de joburi scoase în piață de startup-uri și angajatorii mici, a crescut și interesul candidaților față de aceștia.

Astfel, în primele 8 luni ale anului au fost înregistrate aproape 2,5 milioane de aplicări, sub nivelul din 2021, însă cu 25% mai mult decât în 2019.

„A fost o perioadă când cea mai mare parte a capitalului de încredere a fost transferată către angajatorii foarte mari, către multinaționale, care erau direct  asociate cu ideea de stabilitate, de solvabilitate, cu bugete mari. Faptul că pandemia a lovit în foarte multe business-uri mici și le-a forțat să sisteze activitatea i-a făcut pe candidați să fie, pentru o perioadă, mai circumspecți, însă acum par să fi depășit acea etapă. Din cele aproape 7 milioane de aplicări totale, din ianuarie și până acum, angajatorii mici au cumulat 2,5 milioane”, explică Roxana Drăghici.

Tot la capitolul capital de încredere, tendința candidaților este de a aplica mai degrabă la angajatorii mici din România decât din străinătate.

Cele mai căutate sub joburile din:

  • retail;
  • servicii;
  • IT / telecom;
  • publicitate / marketing / PR;
  • call center.

Retailul, serviciile și IT / telecom cumulează jumătate din numărul total de aplicări. Disproporția cea mai evidentă apare în cazul transporturilor – este al treilea domeniu din punctul de vedere al numărului de joburi scoase în piață, însă ultimul din punctul de vedere al aplicărilor atrase.

În acest moment, peste 34.000 locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe eJobs.

Parallax

Vizualizari
338
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri