Costin Olaru

Antreprenor Start Up Nation: Inchiriez spațiu mică producție. Nu prea am de unde!

Thumbnail

Pe măsură ce beneficiarii Start Up Nation 2017 primesc aprobare pentru finanțarea proiectelor depuse, unii dintre antreprenori încep să se lovească de probleme practice ale implementarii proiectelor de afaceri. Una dintre ele, pentru cei care vor sa facă mică producție, ar fi închirierea spațiilor cu suprafețe ceva mai mici, după cum scrie unul dintre deponenți, într-un mesaj trimis la redacția Startupcafe.ro.

Costin are deja aprobat un proiect pentru un mic laborator de patiserie-cofetărie. Planul său este să producă și să vândă produse proaspete clienților din spațiile mari de birouri situate în partea de nord a Bucureștiului.  

”Pe parcursul implementarii proiectului m-am lovit de urmatoarea problemă: spațiul de închiriat pentru desfășurarea activității. Discuția cu proprietarii de spații se termină, practic, la momentul în care le comunic suprafața pe care doresc sa o închiriez: 100 mp”, scrie antreprenorul în mesajul trimis către Startupcafe.ro.

L-am contactat telefonic și, după o convorbire mai lungă, i-am cerut să ne scrie, pe scurt, cum a încercat să-și rezolve acceastă problemă (sublinierile din text aparțin redacției). 

Ca proaspăt antreprenor, participant la programul Start-up Nation 2017, am descoperit recent un risc pe care nu l-am identificat la momentul scrierii planului de afaceri și anume, penuria spațiilor destinate micilor afaceri de producție oferite pe piața de profil a Bucureștiului. 

În așteptarea primirii tuturor aprobărilor necesare începerii implementării planului de afaceri cu care am participat la selecția Start-up Nation, am început să caut pe internet spațiul pe care mi-l doream.  

Site-urile de specialitate, nu foarte multe la număr, prezintă puține oferte de spații de producție, printre care se amestecă spații comerciale, spații de birouri, vile și chiar apartamente cu veleități de spațiu de business.  

Nemulțumit de rezultatul obținut, am apelat la câțiva brokeri imobiliari. Rapid am descoperit că segmentul de piață de care eram interesat nu era reprezentat de persoane specializate, fiind acoperit fie de către borkerii imobiliari mici de retail, fie de către casele de brokeraj imobiliar renumite, dar cu anumite rezerve când aflau despre ce suprafață este vorba. 

Așa că am pornit prin București (zona de nord) pentru a identifica locația perfectă implementării proiectului meu. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că spațiul de mică producție pe care doresc să-l închiriez nu prea există.

Mă refer aici la un spațiu parte a unui complex imobiliar de business, care să ofere toate facilitățile necesare unei afaceri la standardele anului 2017: utilități (acces la curent trifazic), servicii de mentenanță, locuri de parcare, pază, etc.  

Două dintre companiile cu care am intrat în contact, au avut amabilitatea de a-mi prezenta oferta de spații disponibile în imobilele aflate în administratrea lor. Pe parcursul discuțiilor purtate cu aceste companii, am identificat totuși anumite limitări, și anume: 

  • Destinația spațiilor disponibile este aceea de birouri iar reamenajarea acestora că spații de producție, în cazul în care proprietarul spațiului este de acord, comportă costuri însemnate de reamenajare, autorizare, etc.

  • Menționez faptul că sumele investite pentru amenajarea unui spațiu de lucru în cadrul programului Start-up Nation 2017 nu reprezintă cheltuială eligibilă

  • Legat de punctul de mai sus, costurile cu chiria sunt echivalente cu cele ale unui spațiu de birouri, mai mari și cu 50% față de cele pentru un spațiu de producție

  • Suprafața necesară afacerii mele este una relativ mică (100 mp) în comparație cu spațiile disponibile în cele două clădiri. Astfel, proprietarul trebuie să fie de acord cu o recompartimentare a spațiului deja existent. Din nou costuri suplimentare

  • Un spațiu de producție amenajat în mijlocul unuia de birouri poate produce disconfort locatarilor existenți (mirosuri, zgomot, etc). 

O posibilă soluție la această situație ar fi formarea unui grup de mici producători în căutarea unui spațiu de producție civilizat, care să poată susține împreună cheltuielile necesare transformărilor pe care le-am enumerat mai sus, concomitent cu conștientizarea deținătorilor de spații de birouri care sunt libere de existența unei nișe în piață, ce pare să fie neexploatată până acum

În felul acesta ar avea de câștigat atât antreprenorul, care își poate pune în aplicare planul de afaceri, cât și deținătorul spațiului commercial, prin închirierea spațiilor care sunt libere în acest moment. 

Concluzionând, în cazul în care va aflați în situația descrisă mai sus, cel mai bine ar fi să începeți să căutați antreprenori ca voi, pentru a putea trece mai ușor  - eventual, împreună -, peste obstacolele ce se ivesc în fața voastră.

Eu asta fac!

Parallax

Vizualizari
2240
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.218
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0

publishing: 2.67

expertise: 0

rating: 1.218

Business
Antreprenor Start Up Nation.
Articole publicate : 1
Adauga comentariu
poza de profil
Salut, am un spatiu de 165mp in sectorul 5, pe Calea Ferentari nr 72 (blocul cu oficiul postal 75, e zona curata din Ferentari, nu prelungirea Ferentari), este in intregime la subsol cu aerisiri, curent electric, gaze. E la 10 min de Unirii. E cineva interesat la chirie rezonabila de 4 euro/mp? Dragos Mocanu 0731795755
poza de profil
Liviu
Zaliznea
Salut, am un spațiu, un apartament open space de 140 mp. , Intr-o vila in zona de nord, aproape de cladiri de birouri, invcartier Pipera, mai exact cart.Class. Pretabil activitati diverse, compartimentabil, 380V, paza, mentenanță asigurata, cheltuieli minime( curent electric). Cine este interesat ma poate contacta la 0723217925 pentru detalii si vizionare. Mulțumesc.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri