Adi Iacob
Un startup de blockchain condus de un specialist român în tehnologia din spatele criptomonedelor — Vlad Zamfir — a obținut investiții de peste 14 milioane de dolari. Cercetătorul român, care lucrează și pentru Ethereum Foundation, conduce echipa startup-ului CasperLabs — care dezvoltă un algoritm prin care tehnologia blockchain poate deveni mai scalabilă, ecologică, economică și mai sigură.
Runda de finanțare (serie A) a fost condusă de finanțatorul Terren Piezer — prin intermediul companiei sale Acuitas Group Holdings, scrie CoinDesk. De asemenea, la runda de finanțare au participat și fondurile de investiții Arrington XRP Capital, Consensus Capital, Axiom Holdings Group, Digital Strategies, MW Partners, Blockchange Ventures, Hashkey Capital și Distributed Global.
Reprezentanții CasperLabs au anunțat că fonduri obținute vor fi folosite pentru a accelera dezvoltarea tehnologiei la care lucrează startup-ul și pentru a aduce mai mulți ingineri în echipă.
Vlad Zamfir a fost numit arhitect principal pentru proiectul Casper Labs în luna februarie.
Echipa condusă de cercetătorul român dezvoltă un algoritm de consens bazat pe proof-of-stake (PoS), ce urmărește să eficientizeze activitatea de pe blockchain-ul Ethereum.
Mai exact, în prezent, rețeaua blockchain Ethereum folosește sistemul proof-of-work. Acest lucru înseamnă că puterea combinată a minerilor de criptomonede securizează rețeaua. Pentru a o sparge, un atacator ar trebui să folosească o putere de procesare uriașă, cu investiții pe măsură în echipamente tehnice și electricitate. Însă, realitatea este că o rețea ca cea a bitcoin consumă pentru securizare electricitate cât întregul consum al unei țări.
Sistemul pe care Casper Labs dorește să-l dezvolte împreună cu Vlad Zamfir ar urma să aibă un consum de energie mult mai mic față de varianta pe care rulează în prezent.
“Acesta (n.r. algoritmul dezoltat de Casper Labs) va permite mii de tranzacții pe secundă, rezolvând problemele enorme de scalare comune pentru protocoalele existente. Spre deosebire de alte blockchain-uri «gen 2.0», acest lucru este oferit fără sacrificarea descentralizării. Acest proiect poate servi drept fundație pentru nașterea a milioane de afaceri și aplicații descentralizate și credem că ar putea oferi impulsul de care multe companii mari au nevoie pentru a adopta tehnologia DLT”, explica Mrinal Manohar, CEO-ul Casper Labs, în luna ianuarie, citat de publicația de specialitate The Block Crypto.