Denisa Crăciun

Sondaj: Angajații români nu ar renunța tacit la joburile lor. Ce priorități au în 2022 față de 2021

birou-echipa-dreamstime

Angajații români nu renunță tacit la joburile lor în anul 2022, astfel că deciziile lor sunt asumate și țin cont de echilibrul emoțional și pragmatismul financiar, potrivit platformei de recrutare online BestJobs.

Anul 2022 a adus provocări și incertitudini pentru angajații români. Astfel, conform sondajului, pe plan profesional, 37% dintre angajații români consideră că în 2022 nu au fost mari diferențe față de anul 2021.

Pe de altă parte, 26% au perceput anul 2022 ca fiind mai rău, în timp ce 31% susțin că a fost mai bun decât anul anterior.

Acum, față de anii precedenți, angajații români s-au concentrat mai mult pe:

  • creșterea veniturilor pentru a face față scumpirilor (25%);
  • găsirea unui nou job (20%);
  • dezvoltarea profesională în cadrul poziției actuale (13%);
  • regăsirea satisfacției la job (10%);
  • evitarea burnout-ului (8%);
  • păstrarea jobului actual (6%).

„Anul 2022 a găsit angajatul român epuizat după atâtea schimbări, dar totodată alert și dornic să reia controlul asupra viitorului său profesional. Cele mai mari provocări din acest an au fost date de contextul economic și de starea de sănătate mintală și emoțională. Tocmai de aceea, observăm că obiectivele sale au fost între a-și crește veniturile și a-și asigura echilibrul emoțional”, susține Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.

„Datele sondajului arată că nu pare să fie cazul să vorbim despre „quiet quitting”, care ar reprezenta o renunțare tacită la job, ci mai degrabă despre reevaluarea priorităților, despre nevoile ce trebuie îndeplinite și despre decizii asumate. Mai concret, angajații au fost cât se poate de transparenți atunci când și-au dorit un job nou, mai multă flexibilitate sau un salariu mai mare, și nu au decelerat doar pentru a declanșa o astfel de reacție de la angajator”, mai spune aceasta.

Totodată, 34% dintre angajații care au răspuns la sondajul spun că au reușit în acest an să restabilească echilibrul dintre viața profesională și cea personală, în timp ce 28% și-au crescut veniturile.

Pentru alții, important a fost să obțină o promovare (14%) sau să ducă la bun sfârșit un proiect dificil (10%).

65% dintre respondenții la sondaj sunt de părere că un angajat ar trebui să își caute un job care să îi aducă satisfacție astfel încât să își dorească să evolueze, în timp ce 25% consideră că trebuie să fie tot timpul proactiv și să încerce să își depășească atribuțiile și numai 7% au spus că trebuie îndeplinite doar sarcinile din fișa postului și nimic în plus.

O treime dintre angajați spun că și-ar pierde motivația dacă angajatorul nu le-ar mări salariul astfel încât să compenseze scumpirile.

Ceilalți au menționat lipsa aprecierilor (17%), stresul (16%), lipsa de împlinire la job (11%) și volumul prea mare de muncă (7%) printre cauzele demotivării.

În ultimele trei luni, pe platforma BestJobs, s-au înmulțit căutările după cuvântul cheie „flexibilitate”, atunci când vine vorba despre noi oportunități de lucru.

Întrebați ce reprezintă pentru ei flexibilitatea în raport cu jobul, jumătate dintre respondenți au menționat un program pe care să și-l adapteze după nevoi, cu condiția să termine toate sarcinile la timp.

Pentru alți 25%, flexibilitatea are legătură cu relația cu angajatorul, așteptându-se să obțină mai multă înțelegere din partea acestuia, iar pentru ceilalți, acest concept se traduce în posibilitatea de a lucra de oriunde și oricând.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 1.325 de utilizatori de internet.

Parallax

Vizualizari
122
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri