Denisa Crăciun
Odată cu creșterea numărului de joburi scoase la bătaie de firmele românești a crescut și încrederea angajaților români în șansele pe care le au pentru găsirea unui nou loc de muncă: 65% dintre aceștia cred că și-ar găsi un job în mai puțin de două luni, potrivit unei platforme de recrutare online.
În România, 31,5% dintre angajați sunt convinși că ar putea să se angajeze în altă parte în cel mult o lună, în timp ce 32,7% în maximum două luni, arată un studiu realizat de eJobs.
Alți 23,2% sunt de părere că ar putea găsi un job nou în trei-șase luni și doar 8,9% cred că ar avea nevoie de șase luni – un an pentru a-și schimba locul de muncă.
Doar 3,7% dintre respondenții studiului sunt pesimiști. Drept urmare, ei spun că o nouă angajare ar presupune eforturi de căutare pentru o perioadă mai mare de un an de zile.
În ciuda nivelului ridicat de încredere în oportunitățile pe care le au în acest moment, 59,4% dintre angajații participanți la sondaj au declarat că nu sunt dispuși să își dea demisia fără a avea un plan sigur de rezervă.
„Schimbarea jobului, chiar și în această perioadă eminamente favorabilă pentru candidați, presupune o ieșire, în multe cazuri, chiar brutală din zona de confort profesional și personal.
6 din 10 respondenți asociază acest pas cu ideea de curaj și au nevoie de factori foarte puternic motivatori. Tocmai de aceea, jumătate dintre participanții la sondaj ne-au spus că sunt extrem de calculați și studiază în detaliu toate ofertele primite, de multe ori cerând detalii suplimentare despre companie și echipă.
21% așteaptă până au mai multe oferte pe masă pentru a lua o decizie asumată, iar 13,6% acceptă o ofertă doar dacă salariul este mai mare.
18% au declarat că acceptă pe loc sau în maximum o zi, de teamă ca angajatorul să nu retragă oferta făcută”, detaliază Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.
Întrebați ce își doresc cel mai mult de la următorul job, 52,6% au răspuns un salariu mai mare.
Următoarele criterii menționate, în ordinea importanței, sunt:
„Am vrut să vedem și care sunt șansele pe care o companie le are pentru a-și întoarce din drum un angajat decis să plece în altă parte, așa că am întrebat ce anume i-ar face să se răzgândească. 56,1% ar face acest lucru dacă ar primi o mărire salarială, 13,6% dacă ar putea să aibă un program de lucru mai flexibil, iar 8,3% dacă angajatorul le-ar include mai multe beneficii în pachetul extrasalarial. Schimbarea managerului direct sau a echipei actuale au fost alte argumente aduse de respondenți”, explică Raluca Dumitra.
Referitor la creșterea salarială necesară pentru a reconsidera decizia de a pleca din companie, 7 din 10 angajați spun că ar fi nevoie de un plus de cel puțin 20% față de cât câștigă în prezent.
21% s-ar răzgândi dacă ar primi o majorare de 15% și aproape 9% ar accepta și creșteri mai mici, respectiv de 5-10%.
Sondajul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie 2022, pe un eșantion de 1.850 de respondenți.