Denisa Crăciun

Sondaj: 65% dintre angajații români cred că și-ar găsi un job nou în mai puțin de două luni, după ce firmele au scos la bătaie mai multe opțiuni

job-nou-femeie-birou-echipa-dreamstime

Odată cu creșterea numărului de joburi scoase la bătaie de firmele românești a crescut și încrederea angajaților români în șansele pe care le au pentru găsirea unui nou loc de muncă: 65% dintre aceștia cred că și-ar găsi un job în mai puțin de două luni, potrivit unei platforme de recrutare online.

În România, 31,5% dintre angajați sunt convinși că ar putea să se angajeze în altă parte în cel mult o lună, în timp ce 32,7% în maximum două luni, arată un studiu realizat de eJobs.

Alți 23,2% sunt de părere că ar putea găsi un job nou în trei-șase luni și doar 8,9% cred că ar avea nevoie de șase luni – un an pentru a-și schimba locul de muncă.

Doar 3,7% dintre respondenții studiului sunt pesimiști. Drept urmare, ei spun că o nouă angajare ar presupune eforturi de căutare pentru o perioadă mai mare de un an de zile.

În ciuda nivelului ridicat de încredere în oportunitățile pe care le au în acest moment, 59,4% dintre angajații participanți la sondaj au declarat că nu sunt dispuși să își dea demisia fără a avea un plan sigur de rezervă.

  • 19,6% spun că, dacă în piață există suficiente joburi disponibile pentru nivelul lor de pregătire, sunt deschiși să își asume riscul de a-și da demisia fără a avea un plan B.
  • 10,7% ar prefera să rămână o perioadă fără job decât să stea la un loc de muncă unde sunt nemulțumiți și tot atâți recunosc că niciodată nu au avut un plan de rezervă atunci când și-au dat demisia, însă lucrurile s-au așezat, în cele din urmă, în favoarea lor.

„Schimbarea jobului, chiar și în această perioadă eminamente favorabilă pentru candidați, presupune o ieșire, în multe cazuri, chiar brutală din zona de confort profesional și personal.

6 din 10 respondenți asociază acest pas cu ideea de curaj și au nevoie de factori foarte puternic motivatori. Tocmai de aceea, jumătate dintre participanții la sondaj ne-au spus că sunt extrem de calculați și studiază în detaliu toate ofertele primite, de multe ori cerând detalii suplimentare despre companie și echipă.

21% așteaptă până au mai multe oferte pe masă pentru a lua o decizie asumată, iar 13,6% acceptă o ofertă doar dacă salariul este mai mare.

18% au declarat că acceptă pe loc sau în maximum o zi, de teamă ca angajatorul să nu retragă oferta făcută”, detaliază Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.

Întrebați ce își doresc cel mai mult de la următorul job, 52,6% au răspuns un salariu mai mare.

Următoarele criterii menționate, în ordinea importanței, sunt:

  • posibilitatea de a avansa în carieră;
  • un loc de muncă mai stabil;
  • un program de lucru mai flexibil;
  • proiecte care să-i motiveze;
  • posibilitatea de a lucra de acasă;
  • mai multe beneficii extrasalariale;
  • colegi mai prietenoși.

„Am vrut să vedem și care sunt șansele pe care o companie le are pentru a-și întoarce din drum un angajat decis să plece în altă parte, așa că am întrebat ce anume i-ar face să se răzgândească. 56,1% ar face acest lucru dacă ar primi o mărire salarială, 13,6% dacă ar putea să aibă un program de lucru mai flexibil, iar 8,3% dacă angajatorul le-ar include mai multe beneficii în pachetul extrasalarial. Schimbarea managerului direct sau a echipei actuale au fost alte argumente aduse de respondenți”, explică Raluca Dumitra.

Referitor la creșterea salarială necesară pentru a reconsidera decizia de a pleca din companie, 7 din 10 angajați spun că ar fi nevoie de un plus de cel puțin 20% față de cât câștigă în prezent.

21% s-ar răzgândi dacă ar primi o majorare de 15% și aproape 9% ar accepta și creșteri mai mici, respectiv de 5-10%.

Sondajul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie 2022, pe un eșantion de 1.850 de respondenți.

Parallax

Vizualizari
380
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri