Claudiu Zamfir
Scumpirea materialelor de construcții și a energiei și lipsa muncitorilor calificați sunt principalele probleme cu care se confruntă firmele de construcții, în România, relevă un studiu transmis luni publicației StartupCafe.ro.
Conform cercetării IBC Focus asupra principalelor șantiere din țară, pentru aproape trei sferturi dintre constructorii monitorizați (73,6%) efectul principal al creșterii prețurilor materialelor de construcții este întârzierea în execuție, în timp ce amânarea proiectelor reprezintă o problemă pentru 72,7% dintre marii constructori.
De asemenea, patru din zece constructori menționează termenele prelungite de livrare a materialelor printre principalele probleme cu care se confruntă în prezent.
Constructorii au observat și o scădere a cererii din partea clienților sau chiar o reducere a mărimii proiectelor (52% dintre companii semnalează această problemă), conform IBC Focus, care a realizat cea de-a 13 ediție a TOP 100 Antreprenori Generali în construcții.
IBC Focus vede și un efect pozitiv în aceste scumpiri: firmele de construcții au fost împinse către soluțiile inovatoare:
Doar 10% dintre constructori au recurs la înghețarea lucrărilor.
De asemenea, 2% au concediat angajați pentru a răspunde situației din piață, deși în ansamblu companiile de construcții se confruntă cu lipsa forței de muncă.
Studiul IBC Focus arată o polarizare a cifrei de afaceri în conturile celor mai mari 100 de constructori. Astfel, 27% din totalul cifrei de afaceri înregistrate de firmele de construcții din România se concentrează în portofoliul primilor 100 de constructori, o pondere care a scăzut față de anul precedent (32,1%).
În același timp, profiturile realizate de primii 100 constructori din România au atins cel mai înalt nivel de la revoluție încoace, potrivit IBC Focus.
Mai mult de jumătate dintre constructori (51,8%) spun că vor înregistra o creștere a veniturilor față de anul trecut, iar un sfert (26,4%) se așteaptă că afacerile vor scădea.