Claudiu Zamfir

Soluții folosite de firmele de construcții la scumpirea materialelor, energiei și a forței de muncă, în România

constructii- Winterling- Dreamstime

Scumpirea materialelor de construcții și a energiei și lipsa muncitorilor calificați sunt principalele probleme cu care se confruntă firmele de construcții, în România, relevă un studiu transmis luni publicației StartupCafe.ro.

Conform cercetării IBC Focus asupra principalelor șantiere din țară, pentru aproape trei sferturi dintre constructorii monitorizați (73,6%) efectul principal al creșterii prețurilor materialelor de construcții este întârzierea în execuție, în timp ce amânarea proiectelor reprezintă o problemă pentru 72,7% dintre marii constructori.

De asemenea, patru din zece constructori menționează termenele prelungite de livrare a materialelor printre principalele probleme cu care se confruntă în prezent.

Constructorii au observat și o scădere a cererii din partea clienților sau chiar o reducere a mărimii proiectelor (52% dintre companii semnalează această problemă), conform IBC Focus, care a realizat cea de-a 13 ediție a TOP 100 Antreprenori Generali în construcții.

 

 

   

  probleme constructii

  TOP măsuri de combatere a scumpirilor pe șantiere:

  1. Cei mai mulți constructori răspund tendinței de volatilitate a prețurilor cu securizarea prețurilor prin lansarea de precomenzi, potrivit studiului IBC Focus.    
  2. A doua soluție a firmelor de construcții este să transfere creșterea de prețuri (sau o parte din avans) către clientul final. 63% dintre respondenți au ales să crească prețul de construcție.
  3. A treia variantă este introducerea de clauze contractuale de escaladare, care să permită renegocierea prețurilor practicate de constructori în funcție de situația pieței.

  IBC Focus vede și un efect pozitiv în aceste scumpiri: firmele de construcții au fost împinse către soluțiile inovatoare:

  • optimizarea designului și a calității proiectării în scopul economisirii de materiale,
  • reducerea pierderilor și a deșeurilor,
  • introducerea unor tehnologii avansate.   

  Doar 10% dintre constructori au recurs la înghețarea lucrărilor.

  De asemenea, 2% au concediat angajați pentru a răspunde situației din piață, deși în ansamblu companiile de construcții se confruntă cu lipsa forței de muncă.

  Cum au evoluat afacerilor celor mai puternici 100 de constructori din România

   

   evoltie constructii

   Studiul IBC Focus arată o polarizare a cifrei de afaceri în conturile celor mai mari 100 de constructori.  Astfel, 27% din totalul cifrei de afaceri înregistrate de firmele de construcții din România se concentrează în portofoliul primilor 100 de constructori, o pondere care a scăzut față de anul precedent (32,1%).

   În același timp, profiturile realizate de primii 100 constructori din România au atins cel mai înalt nivel de la revoluție încoace, potrivit IBC Focus.

   Mai mult de jumătate dintre constructori (51,8%) spun că vor înregistra o creștere a veniturilor față de anul trecut, iar un sfert (26,4%) se așteaptă că afacerile vor scădea.

    

    constructii cifra afaceri

    Cele mai atractive domenii pentru firmele de construcții, în România:

    • Cei mai mari constructori se orientează spre proiectele publice (lucrări de infrastructură, construcții sociale și utilități publice). 74% dintre antreprenorii din construcții au ales sectorul de infrastructură drept unul din top 3 domenii de la care se așteaptă la creșteri în ceea ce privește volumul de muncă în următoarele 12 luni. „Nu este un lucru surprinzător, având în vedere că acest sector s-a aflat în frunte clasamentului și în anii anteriori” - comentează IBC Focus.   
    • În zona privată, cel mai atractiv domeniu în perioada următoare este reprezentat de construcțiile industriale.
    • Urmează investițiile în retail și rezidențial (locuințe).
    • La polul opus, cu cea mai mică rată de selecție se află sectorul birourilor și clădirile comerciale. „Efectul pandemiei își spune cuvântul și plasează la coada clasamentului un domeniu care genera în trecut atât venituri cât și șantiere importante” - IBC Focus.   

     

    domenii constructii Romania

    ----

    Citește și:

    Fonduri UE 2022: Perioada de înscrieri și regulile POC 4.1.1-Bis, granturi IMM de 50.000-500.000 EUR. Ghidul final, planul de afaceri și alte anexe

    Parallax

    Vizualizari
    1110
    Conţinut
    Parerea ta despre articol
    Adauga comentariu

    - Ultimele știri -

     


      Ultimele știri