Adi Iacob

Socialiștii din Venezuela se agață de o criptomonedă pentru a salva economia țării

Thumbnail

Venezuela face ceva fără precedent, considerat de unii chiar ilegal. Țara se luptă cu hiperinflația și alte probleme economice, iar moneda țării nu a fost doar devalorizată și redenumită, ci este acum susținută de o criptomonedă de stat, care fluctuează pe baza prețului petrolului.

Petro nu este nou; criptomoneda a fost lansată la începutul acestui an sub forma unei oferte la care au participat treptat investitori privați și apoi publici, obținând peste 3 miliarde de dolari, scrie TechCrunch. Președintele Trump a interzis Statelor Unite să participe.

Petro ar trebui să reflecte prețul petrolului și, desigur, există un document (white paper) care descrie sistemul, deși nu are aproape nici un detaliu tehnic real. 

Whitepaper Petro by Iacob Adi on Scribd

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a spus în luna februarie că fiecare Petro ar fi susținut de un baril de petrol al statului, scrie CNBC. El a mai spus că vor fi emise aproximativ 100 de milioane de astfel de criptomonede — valoarea lor fiind estimată la aproximativ 6 miliarde de dolari.

Adunarea națională a țării a numit criptomoneda eliberată de stat neconstituțională, iar experții în industria blockchain spun că este o înșelătorie. 

Site-ul de rating din industria criptomonedelor — ICOindex.com, care evaluează ofertele inițiale de monede (ICO), a etichetat Petro ca “scam" (înșelătorie). Site-ul evaluează monedele pe baza documentelor descriptive (white paper) și a afirmat că, în timp ce Petro promite să fie susținut de resursele de petrol, "tehnologia și mecanismele de a face acest lucru nu sunt explicate în mod adecvat"

Totuși, site-ul criptomonedei, specifică faptul că “Petro este prima criptomonedă sprijinită de un stat care a atins obiectivul de a fi cel mai mare ICO din istorie”.

Thumbnail
elpetro.gob.ve

Petro pare a fi o încercare de a da o anumită credibilitate și stabilitate monedei țării. Bolivarul, care a pierdut peste 90% din valoarea sa în ultimul deceniu, a fost redenumit bolivar suveran și a revenit în mod artificial la valoarea sa de dinaintea inflației. 

Practic, acest lucru înseamnă că o pâine care costa 100 bolivari în 2012 și 100 000 de bolivari săptămâna trecută — va costa acum, teoretic — în jur de 100 de bolivari suverani (din nou).

Totuși, pe lângă aspectele legate de credibilitate și detalii tehnice, acesta este un moment istoric în domeniul criptomonedelor/blockchain, deoarece este prima dată când o monedă oficială a fost legată de o monedă digitală.

Parallax

Vizualizari
3238
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri