Adrian Vasilache

Circa 150 de domenii de internet .ro folosesc un cod care generează criptomonede

Thumbnail

Specialiştii CERT-RO (Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica) au identificat aproximativ 150 de domenii .ro pe care este folosit codul CoinHive pentru minat Monero, scrie HotNews.ro.

CoinHive este un cod Javascript care monetizează traficul site-urilor în care este inserat pentru a genera criptomoneda Monero - o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi , deoarece Coinhive pastrează o parte din suma minată, în timp ce proprietarul site-ului pastreaza restul.

Cei care pot fi afectaţi sunt vizitatorii acelor site-uri, care nu sunt mereu notificaţi că procesorul lor este utilizat la o anumită capacitate, fără acordul lor.

Totodată, experţii CERT-RO au observat faptul că pentru toate aceste domenii au fost folosite 48 de conturi de CoinHive. Mai mult, prin folosirea portalului publicwww.com am descoperit la nivel global aproximativ 2.400 de site-uri care folosesc aceleaşi conturi de CoinHive ca domeniile româneşti. - spune Mircea Grigoras, directorul general al CERT-RO.

Utilizarea programelor anti malware

Majoritatea programelor antivirus blochează în momentul de faţă execuţia scripturilor care minează monede virtuale. Singura deficienţă ar fi faptul că această caracteristică poate fi disponibilă îndeosebi pentru programele cu licenţa şi nu pentru cele gratuite.

Malwarebytes este doar un exemplu din multitudinea de soluţii existente pe piaţă, care permit blocarea acestor scripturi pentru Windows şi Mac, astfel nefiind necesare alte setări suplimentare din partea utilizatorului, mai scrie sursa citată.

    Utilizarea extensiilor pentru browser

La nivel de browser, există o suită întreagă de extensii care pot fi instalate atât în browserele utilizate pentru PC, cât şi pentru platformele mobile (smartphone, tableta), dezvoltate pentru a preveni execuţia unor astfel de scripturi fără acordul utilizatorului final. Exemple de astfel de extensii sunt:
 

  •     No Coin (Google Chrome | Mozilla Firefox | Opera)
  •     minerBlock (Google Chrome)
  •     ScriptSafe (Google Chrome)
  •     NoScript Security Suite (Mozilla Firefox)
  •     Coin-Hive Blocker (Google Chrome)
  •     Ghostery (Safari | Microsoft Edge) etc.

Citeste mai mult pe HotNews.ro

Parallax

Vizualizari
928
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri