Adi Iacob

Bitcoin Segwit2x: Suspiciuni de înșelătorie și o echipă de dezvoltare dubioasă

Thumbnail

În ultima săptămână, presa internațională a dedicat un număr de articole presupusei schimbări în tehnologia din spatele bitcoin — Segwit2x. 

Procesul numit “fork” ar urma să aibă loc odată cu minarea blocului 501451, ceea ce înseamnă că data la care ar trebui să devină activ este 28 decembrie. 

Inspirat din Segwit2x din noiembrie, această versiune ar fi produsul unei echipe complet noi, însă membrii comunității criptomonedelor nu sunt convinși că aceasta este reală, sau cel puțin informațiile disponibile în mediul online nu par reale. 

Mulți dintre cititorii presei internaționale de profil, dar și câțiva români din această comunitate își pun întrebarea: "Este această schimbare o înșelătorie?”.

Ieri am relatat ceea ce ar urma să se întâmple astăzi (introducerea Segwit2x), iar mai mulți cititori au exprimat îngrijorări cu privire la aceste informații. Intrând mai departe în amănunte, iată ce am găsit:

  • Până în ziua de azi, site-ul oficial al fork-ului afișează cinci membri ai echipei: Jaap Terlouw, Donna Khyuz, Robert Szabo, Artur Bujnicki, Bartosz Kozlowski.
  • Pe profilul lui de LinkedIn, Jaap Terlouw se descrie ca "dezvoltator principal și consilier la segwit2x”, însă informațiile notate la secțiunea despre experiența sa nu includ nicio experiență anterioară în dezvoltarea tehnologiei blockchain sau vreo experiența relevantă de codare. Poziția sa actuală este ca CEO al unei companii neidentificate, scrie CNN.
  • Următorul membru al echipei, Donna Khyuz, nici măcar nu deține un profil de LinkedIn activ în prezent. Potrivit unui articol de pe platforma Medium creat de Dr-Hack, ea deține un profil actualizat pe Instagram, unde se autoproclamă "Crypto Developer, ICO & Blockchain expert". Numesc acest profil actualizat deoarece, potrivit unui profil Instagram arhivat din 19 decembrie, Khyuz și-a făcut publicitate ca "model, dansator, actriță, femeie de afaceri". Nu pare o schimbare de carieră care poate fi făcută într-o perioadă de o săptămână, iar acest lucru hrănește scepticismul comunității.

Thumbnail
Profil Instagram Donna Khyuz - 19 decembrie (sursa: archive.org)

 

Thumbnail
Profil Instagram Donna Khyuz - 26 decembrie (sursa: archive.org)

 

  • Robert Szabo are cel mai detaliat profil pe LinkedIn, dar există prea puține lucruri care să fie prezentate în contextul dezvoltării tehnologiei blockchain. Experiența sa este formată în mare parte din joburi la T-Mobile, iar pregătirea sa profesională este în ingineria automatizării.
  • Artur Bujnicki și Bartosz Kozlowski au fost adăugați în ultimele 48 de ore pe site. Poate într-o încercare de a construi credibilitate, pe profilul de LinkedIn al lui Bujnicki sunt enumerate experiențe anterioare de dezvoltare de software, în timp ce profilul lui Kozlowski conține o vastă experiență în account management.
  • Poate că unul dintre cele mai importante lucruri care ridică probleme în privința credibilității a fost includerea lui Sairam Jetty în echipa oficială fără ca el să știe. După cum a subliniat dr. Hack, echipa l-a enumerat pe Jetty ca pe un contribuitor la Segwit2x fără permisiunea lui și a fost delistat recent de pe site. Când a fost întrebat într-un mesaj pe Facebook dacă acest fork este o înșelătorie, Jetty a afirmat că are convingerea că “este."

Reddit a dat alarma

Mai multe postări au apărut pe Reddit în ultimele zile, diagnosticând presupusul fork ca înșelătorie, din cauza informațiilor suspecte.

Într-o astfel de postare, utilizatorul “u/draget” notează că proiectul Github este relativ inactiv. Mai mult, pagina a fost live doar pentru 8 zile. Echipa are, de asemenea, o prezență extrem de tânără pe forumul Bitcoin Talk, cu unicul reprezentant Segwit2x care are 12 zile vechime.

În comentariile unei postări separate , “u/Breakpoint” susține că reprezentantul proiectului a solicitat pe forumul Bitcoin Talk cheile private ale membrilor comunității. În cadrul aceleiași secțiuni de comentarii, “u/RzeroD” furnizează un link care indică faptul că echipa din spatele Segwit2x va pre-mina 2.000.000 de monede, fapt care nu este dezvăluit pe site.

În alte postări de pe Reddit, câțiva utilizatori acuză echipa Segwit2x că a falsificat identitatea dezvoltatorilor și de a creat conturi de LinkedIn false.

Preocupările comunității nu se opresc aici. Ca răspuns la promisiunea echipei că deținătorii Bitcoin vor primi "un număr proporțional de bitcoin de la Satoshi Nakamoto ca recompensă pentru angajamentul lor de a progresa", Dr-Hack acuză în mod rezonabil: "Nu am nici o idee cum se vor ocupa de bitcoinii lui Satoshi Nakamoto, pretențiile sunt ciudate și interesante în același timp ". De asemenea, el precizează că profilurile de Instagram, Twitter, Telegram și Reddit sunt aproape goale.

Acest fork nu are legătură cu cel anunțat în noiembrie

Fork-ul original SegWit2x a fost destul de controversat, născut ca rezultat al "Acordului de la New York", care a fost susținut de 58 de companii situate în douăzeci și două de țări din întreaga lume. Pentru unii, aceasta a reprezentat un fel de preluare corporativă a Bitcoin, scrie FinanceMagnates.com.

SegWit2x original nu a fost susținut de dezvoltatorii Bitcoin Core și a fost în cele din urmă oprit din cauza potențialului de fragmentare a pieței și de deteriorare a ecosistemului. 

Mike Belshe, CEO al Bitgo, a declarat: "Este clar că nu am construit un consens suficient pentru o actualizare a dimensiunilor limitate în acest moment. Continuarea pe calea curentă ar putea împărți comunitatea și ar fi un obstacol în calea creșterii Bitcoin. Acesta nu a fost niciodată obiectivul lui Segwit2x. “

De ce toate aceste fork-uri?

Valul de fork-uri care au apărut în ultimele luni a provocat o mare agitație. După crearea Bitcoin Cash în august, în toamnă au apărut Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond, Bitcoin Platinum, Super Bitcoin, Bitcoin Uranium, Bitcoin God și multe altele.

În trecut, aceste fork-uri au avut loc ca încercări de a crea o alternativă la rețeaua bitcoin, care s-a luptat cu câțiva ani cu rezolvarea problemelor sale de scalabilitate.

Fork-ul Bitcoin Cash (BCH) a încercat să rezolve problema cu o dimensiune mai mare a blocurilor, ceea ce a permis rețelei BCH să proceseze tranzacții de până la opt ori mai rapid decât rețeaua Bitcoin. Bitcoin Cash și-a păstrat statutul de fork legitim, în ciuda zvonurilor legate de tranzacționarea privilegiată de către grupul său de dezvoltatori — Bitcoin ABC.

 

Surse: CNN, Medium, RedditFinanceMagnates.com

Parallax

Vizualizari
4546
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri