Denisa Crăciun

Sectorul HoReCa: Oferta de joburi a explodat în 2022, dar candidații nu prea aplică

Thumbnail

Industria ospitalității pare că își revine odată ce au fost eliminate restricțiile COVID-19, astfel că, de pe 9 martie și până în prezent, angajatorii din acest sector au scos la bătaie peste 11.000 de locuri de muncă în țară și străinătate, potrivit platformei de recrutare online eJobs.

Astfel, sectorul HoReCa este plasat pe locul 2 în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare publicate pe eJobs din 9 martie până în prezent, după Retail, conform unui comunicat transmis marți StartupCafe.ro.

În plus, numărul joburilor din HoReCa a crescut cu 153% în intervalul 9 martie – prezent, față de aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, este cu 22% mai mare comparativ cu 2019, arată datele.

Platforma de recrutare online arată că dacă vom compara cu 2020, perioadă care s-a suprapus cu starea de urgență, creșterea e de 262%.

Cu toate că oferta de angajare e una explozivă, candidații rămân sceptici față de acest domeniu.

Numărul aplicărilor înregistrat în perioada 9 martie-prezent este în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, există o creștere de 11% față de ultimul an de normalitate, nonpandemic, 2019.

„Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cele mai multe oferte de angajare din HoReCa au fost publicate de angajatorii din marile centre universitare, dar și în orașele care, de regulă, atrag un număr semnificativ de turiști, fiind început de sezon estival.

București este pe primul loc în topul orașelor cu cele mai multe joburi în domeniu, cu peste 6.000 de oferte de angajare. Ea este urmată de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu. 

„Ne așteptăm ca numărul de joburi să crească și mai mult în sezonul estival, din păcate însă deficitul de forță de muncă rămâne cea mai mare problemă. În acest sens, angajatorii apelează în continuare la importul de angajați din străinătate. Suntem optimiști însă că, odată cu creșterile salariale din domeniu, dar și cu reabilitarea imaginii industriei, la care se va ajunge ca urmare a faptului că nu mai avem restricții, și candidații din România vor se vor reîntoarce la joburile din HoReCa”, mai spune Bogdan Badea.

Dacă vorbim de joburile în străinătate scoase la bătaie în industria ospitalității, 9,4% din totalul de locuri de muncă din HoReCa sunt oferte de angajare în afară.

Cele mai multe locuri de muncă scoase în acest sector sunt în Grecia, Germania, Olanda, Cipru, Arabia Saudită, Franța, Danemarca și Norvegia.

Important de precizat e că nu doar HoReCa se află pe un trend ascendent, ci întreaga piață.

De la începutul acestui an până în prezent au fost publicate aproape 152.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și cu aproape 80% mai multe față de 2020.

Practic, oferta de angajare a ajuns la nivelul celei de dinainte de pandemie.

În acest moment, peste 36.000 locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe site-ul eJobs.

Parallax

Vizualizari
394
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri