Raluca Abrihan

România, cel mai mare cost fiscal pentru un angajat cu salariu minim din UE

Thumbnail

România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (40,85%) din cele 26 de țări analizate, semnificativ mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte țări din Europa Centrală și de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) și 33,5% (Ungaria), arată un studiu KPMG.

KPMG România a lansat cea de-a 4-a ediție a Ghidului privind detașarea internațională a lucrătorilor, un studiu privind cerințele minime de salarizare și nu numai în cazul detașărilor internaționale în statele membre ale Uniunii Europene (UE), ale Spațiului Economic European (SEE) și Elveția. Scopul principal al acestui studiu este de a oferi angajatorilor o imagine de ansamblu asupra potențialelor costuri și obligații administrative asociate detașărilor internaționale. În acest sens, Ghidul include informații privind salariul minim, cota efectivă de impozitare și procedurile specifice de înregistrare necesare în fiecare stat membru.

"În mod surprinzător sau nu, țările cu un nivel al salariului minim scăzut au costuri fiscale mai mari pentru angajați. În timp ce Irlanda, țara cu cel mai înalt nivel al salariului minim net din UE/SEE/Elveția, are o cotă efectivă de impozitare de 24,07% pentru angajat, România, țara cu cel de-al doilea cel mai mic salariu minim net din UE/SEE/Elveția, are o cotă efectivă de impozitare de 40,85%", explică Mădălina Racovițan, Partener Consultanță Fiscală și Head of People Services, KPMG în România.

Ghidul compară, de asemenea, nivelul salariului minim aplicabil în statele membre UE/SEE/Elveția.

Potrivit ediției 2019 a Ghidului, din cele 21 de țări incluse in studiu care au un salariu minim stabilit la nivel național România se situează pe locul 19 cu un salariu minim de 439 euro, urmată doar de Letonia (430 euro) şi Bulgaria (286 euro).

Începând cu acest an, România are un salariu minim diferit pentru industria construcțiilor (633 euro), semnificativ mai mare decât cel standard.

În acest context, România se situează în sectorul construcțiilor pe locul 16 din cele 26 de țări care au furnizat informații referitoare la salariul minim brut aplicabil în acest domeniu.

În contextul globalizării, transformării digitale și dorinței tot mai mari de flexibilitate, respectarea cerințelor legale aplicabile lucrătorilor mobili creează o provocare adițională pentru organizații.

De asemenea specialiştii KPMG atrag atentenţia că angajatorii trebuie să se asigure că respectă cerințele Directivei privind detașările internaționale, inclusiv cerințele privind acordarea salariului minim, precum și cele specifice fiecărei țări în ceea ce privește obligațiile de înregistrare la autoritățile competente.

"În funcție de țara în care are loc detașarea și de situația specifică a angajatului, costurile pentru angajator vor fi diferite. Nu există o rețetă sau o regulă general valabilă în ceea ce privește detașările internaționale. Fiecare detașare trebuie analizată individual. Această a patra ediție a Ghidului KPMG privind detașarea internațională a lucrătorilor oferă un punct de plecare, ajutând angajatorii să obțină o imagine de ansamblu asupra posibilelor costuri și obligații legale aplicabile situației lor. Cu toate acestea, având în vedere complexitatea și multitudinea aspectelor asociate detașărilor internaționale și severitatea sancțiunilor pentru nerespectarea prevederilor legale, este recomandat ca angajatorii care detașează personal din străinătate să consulte un expert în legislația aplicabilă", mai spune Mădălina Racovițan.

Vezi aici ghidul complet:

KPMG Minimum Wage Survey 2019 by Anonymous laThOzTaXO on Scribd

Parallax

Vizualizari
9328
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri