Raluca Abrihan

Consultant: Schema de compensare pentru salariile IT-iştilor dezavantajează o parte dintre angajatori

Thumbnail

Schema de compensare a costurilor suplimentare impuse de transferul contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajatorii din IT ar trebui să fie îmbunătățită astfel încât să nu existe tratamente diferite pentru angajatori, susţine Raluca Bontaș, Partener Deloitte România, referindu-se la acei angajatori care au majorat salariul de baza sau au oferit bonusuri, astfel încât salariul net al angajaţilor să nu scadă.

Noul Guvern vrea ca statul să suporte o parte din contribuțiile de asigurări de sănătate (CASS) pentru salariații firmelor private din domeniul tehnogiei informației și comunicațiilor (IT&C) care beneficiază de scutire de impozit pe venit, pentru a nu le scădea salariile nete în contextul mutării contribuțiilor sociale de la angajat la angajator.

Potrivit notei de fundamentare, scopul proiectului de act normativ este asigurarea venitului net pentru angajații din domeniul IT, cercetare-dezvoltare și inovare, precum și pentru cei care desfășoară activități cu caracter sezonier sau sunt încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat, la același nivel pe care l-au avut pentru luna decembrie 2017, fără ca angajatorii acestora să fie obligați să facă un efort financiar suplimentar pentru acești angajați în raport cu ceilalți angajați care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii.

Schma propusă de Guvern se află încă în dezbatere.

Este esențial ca măcar de această dată să fie luată în considerare părerea specialiștilor și mai ales a celor direct afectați de aceste măsuri.

Spun acest lucru pentru că pe baza formulei de calcul pentru compensare prevăzută de proiect, costurile ar fi acoperite integral doar pentru o categorie de angajatori și parțial sau deloc pentru alte categorii. Astfel, ar urma ca angajatorii care au decis să majoreze salariul brut al angajaților din acest domeniu cu 20% să beneficieze, datorită schemei din proiect, de o acoperire a costului suplimentar. Trebuie totuși să precizăm că o majorare de 20% a salariului brut presupune că angajatorii doar și-au menținut costul pe care îl aveau la 31 decembrie 2018 în timp ce angajații au primit mai puțini bani. Pentru cei care au crescut cu circa 28% salariul brut pentru a nu afecta netul angajatului, mecanismul de compensare propus nu salvează mare lucru. Cei mai afectați sunt poate cei care au acordat bonusuri sau alte forme de compensare pentru ca angajații să nu aibă de suferit, dar care nu au făcut modificări ale salariului brut. Această categorie de angajatori, deși a fost de bună credință, a menținut netul salariaților și deci și-a majorat costurile salariale totale, nu va beneficia de niciun fel de compensare. În concluzie, deducerile propuse sunt în cuantum diferit în funcție de modul în care au procedat angajatorii și e cel puțin straniu, dacă nu îngrijorător, că dintre aceștia, cei dezavantajați vor fi cei care au încercat să își protejeze salariații.

Mediul de afaceri a avertizat încă de la momentul lansării proiectului legislativ prin care s-a realizat transferul de contribuții că vor exista implicații negative pentru anumite categorii, chiar și în condițiile în care angajatorii majorează salariile brute până la nivelul costului total pe care îl aveau cu angajații la 31 decembrie 2017. Proiectul aflat acum în dezbatere a fost propus tocmai pentru a rezolva aceste probleme și de aceea ar fi de așteptat să nu genereze altele. În concluzie ar fi bine ca deficiențele observate să fie remediate în cadrul dezbaterii publice, și nu după ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial – este de părere Raluca Bontaș, Partener Deloitte România

Parallax

Vizualizari
629
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri