Claudiu Zamfir
România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană ca procent al angajaților care urmează cursuri de perfecționare, conform celor mai recente date disponibile, emise luni de Biroul european de statistică Eurostat.
La nivelul anului 2016, doar 8% dintre angajații din România participau la cursuri non-formale vocaționale sau la traininguri și seminarii oficiale de îmbunățire a cunștințelor, competențelor și calificărilor profesionale. Pe ultimul loc în UE erau grecii, ușor în urma noastră, ca procent.
Vecinii bulgari ocupau poziția a patra din coadă (aprox. 12%), puțin peste Italia (circa 11%). Ungurii erau pe locul al șaptelea din coadă, cu mai mult de 20% din angajați angrenați în traininguri de perfecționare.
Pe primele locuri în UE la rata angajaților care urmează cursuri de perfecționare erau Olanda (61%), Suedia (59%) și Finlanda (58%), în anul 2016.
În ansamblu, o treime dintre angajații din UE urmau cursuri de perfecționare a competențelor în anul 2016, conform celor mai recente statistici ale Eurostat.
La nivelul UE, 44% dintre angajații care nu urmau niciun curs de perfecționare în anul 2016 aveau ca principal motiv lipsa timpului, în 14% din cazuri angajatorul nu oferea training și tot în 14% din situații salariatul nu era interesat de astfel de activități, mai arată statistica europeană.