Adi Iacob

Autentificarea biometrică va lua locul SMS-ului pentru securizarea plăților online: Tremend semnează un parteneriat cu Mastercard

Thumbnail

Compania românească de software Tremend Software Consulting a încheiat un parteneriat strategic cu Mastercard România pentru accelerarea implementării, în sistemul financiar-bancar, a reglementărilor europene și globale, dar și a noilor funcționalități din zona plăților digitale bazate pe tehnologiile actuale.

Înrolarea cardurilor în eWallet-ul Apple Pay și implementarea mandatului Strong Customer Authentication (SCA), parte din Directiva Europeană revizuită privind Serviciile de Plată (revised Payment Services Directive - PSD2), sunt printre primele proiecte ce vor beneficia de expertiza Tremend Software Consulting în acest an. 

  • PSD2 reprezintă directiva Uniunii Europene prin care plățile online vor deveni mai sigure, favorizând inovația, precum și intrarea pe piață a unor noi jucători din domeniul fintech. Țările membre UE și implicit România au obligația de a include directiva în legislația națională, iar băncile de a publica propriile interfețe de programare a aplicațiilor (API).

Această directivă își propune să reducă în continuare rata fraudelor la plățile online cu cardul. Trimiterea prin SMS a unui cod unic, o metodă solidă de autentificare (cunoscută sub denumirea de „3D Secure”) s-a dovedit eficientă în lupta împotriva fraudei online, scrie HotNews.ro. Rata de fraudă a tranzacțiilor autentificate este mult mai mică decât cea pentru tranzacțiile neautentificate: 0,07% față de 0,21%, potrivit OSMP. Concret, în ultimul an frauda atingea 1 euro la o plată de 578 de euro (o rată medie de fraudă de 0,173%). Cu noua directivă, Europa vrea să reducă și această rată. 

De asemenea, directiva PSD2 marchează trecerea băncilor la modelul Open Banking, prin care va fi accelerat procesul de tranziție de la serviciile financiare tradiționale, internalizate și locale, la cele digitale, disponibile oriunde în zona europeană.

În plus, odată cu implementarea PSD2, va fi revoluționat și sistemul de plăți online. Ca urmare, autentificarea de tip EMV 3D Secure va intra într-o nouă eră a standardelor de securitate pentru tranzacțiile online cu cardul și va transforma Strong Customer Authentication (SCA) într-un etalon al industriei, bazat pe tehnologiile actuale ― precum autentificarea biometrică. 

Creșterea accelerată a plăților atrage după sine exigențe noi, în primul rând legate de securitatea acestora, cu atât mai mult cu cât la nivel global prognoza pentru 2019 este de 3,9 miliarde de plătitori doar prin e-commerce, în timp ce, în România, 20% din populație a făcut în ultimul an cel puțin o tranzacție online, reprezentând o creștere anuală de 15%.

Tremend susține că folosește ultimele tehnologii, de la inteligență artificială și machine learning, la IoT și microservicii. Compania românească s-a extins în 2017 peste ocean, prin preluarea companiei americane 648 Group. 
 

Parallax

Vizualizari
510
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri