Denisa Crăciun

Românii vor măcar 1.000 lei în plus la salariu, pe fondul inflației

Thumbnail

Peste 60% dintre români spun că o creștere salarială în jur de 1.000 de lei le-ar acoperi, măcar în parte, cheltuielile generate de inflație, potrivit unui studiu. 

Conform unui barometru Frames, peste 80% dintre români spun că inflația i-a afectat puternic și 15% spun că au reușit să se descurce în contextul actual.

Barometrul mai arată că plata tuturor cheltuielilor, de la utilități la rate și produse alimentare a ajuns o adevărată provocare pentru mare parte din populație.

În plus, creșterea prețurilor din ultima perioadă a afectat puterea de cumpărare a românilor. Cele mai mari bătai de cap au fost legate de:

  • Plata facturilor la utilități (gaze, energie, întreținere) – pentru majoritatea respondenților (67%);
  • Plata ratelor la bancă, în contextul majorării dobânzilor – pentru 58% dintre respondenți;
  • Creșterea prețurilor la alimente – pentru 43% dintre respondenți.

La capitolul „provocări generate de inflație”, românii au spus că din top fac parte:

  • Creșterea prețurilor la carburanți (38%);
  • Scumpirea medicamentelor (24%);
  • Scumpirea serviciilor (18%) și altele (11%).

Pentru majoritatea participanților (73%) la barometru, veniturile au ajuns insuficiente, în timp ce  18% declară că le ajung încă banii pentru a-și acoperi toate cheltuielile lunare. 9% au refuzat să răspundă.

În plus, 62% dintre cei chestionați afirmă că nu au nicio rezervă financiară, 22% au între 1000 și 2000 de lei, iar 14% au mai mult de 2000 de lei. 2% nu au dorit să răspundă.

„Radiografia financiară a zilei arată că, după doi ani de pandemie, marea majoritate a românilor a intrat în acest tsunami de scumpiri vlăguiți din punct de vedere financiar. Cei mai mulți și-au cheltuit și bruma de rezerve financiare pe care o aveau, iar perspectiva scumpirilor din aprilie reprezintă nu motiv de îngrijorare majoră pentru cei mai mulți dintre respondenți. Este o radiografie a sărăciei, a unei țări a cărei situație financiară atârnă de un fir de ață”, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

Thumbnail

1.000 de lei în plus la salariu

61% dintre respondenți cred că o creștere salarială în jur de 1.000 de lei le-ar acoperi, măcar în parte, cheltuielile generate de inflație. 18% au bifat varianta 1.000 - 1.500 lei, 11% pe cea între 1.500 - 2.500 lei, 4% au marcat varianta peste 2.500 lei.

Numai 3% dintre cei chestionați par convinși că s-ar descurca cu o sumă între 500 - 1.000 lei în timp ce doar 3% au menționat varianta 100 - 500 lei.

„Rezultatele arată că, în marea lor majoritate, românii înțeleg dificultățile prin care trec firmele și consideră că o majorare decentă a salariilor ar fi una optimă, fără să dea finanțele companiilor peste cap. Întrebarea este dacă firme românești, și așa într-o situație financiară dificilă după pandemie, au posibilitatea de a crește salariile măcar cu rata inflației, dincolo de așteptările angajaților”, arată Frames.

Dacă ar putea să-și crească veniturile în contextul provocărilor economice, 43% dintre respondenți spun că și-ar căuta un loc de muncă mai bine plătit, 21% ar căuta încă un loc de muncă/ part-time/ colaborare, 12% ar pleca din țară, iar restul au declarat că nu au o soluție.

În plus, 48% dintre cei chestionați au declarat că ar fi dispuși să încerce o nouă meserie, în timp ce 31% au declarat că nu mai sunt capabili de așa ceva.

Dintre cei interesați să își schimbe locul de muncă, 72% ar participa la un curs de pregătire profesională, iar dintre aceștia 53% ar prefera un curs gratuit și numai 27% ar plăti pentru un program de pregătire într-o nouă meserie.

„Vestea bună este că avem un procent mult mai mare de intervievați, față de precedentul barometru, dispuși să urmeze cursuri de pregătire profesională, să se reprofileze pe o meserie cerută de piața forței de muncă. E un semn care arată că românii au înțeles că să ieși la pensie de la un loc de muncă devine o perspectivă prea puțin predictibilă și că, dacă vor un câștig mai bun, trebuie să se orienteze către meseriile cerute de piața forței de muncă, să se specializeze”, a spus Ligia Neacșu, lider al parteneriatului din cadrul proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile „Digital HR”.

Barometrul efectuat de Frames a fost realizat în perioada 7 - 13 martie 2022, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc. La barometru au răspuns, în total, 1.217 de persoane.

Parallax

Vizualizari
684
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri