Denisa Crăciun

Românii caută locuri de muncă în străinătate. Top țări în care vor să lucreze și joburile scoase la bătaie de firme (platformă de recrutare)

job-strainatate-romani-dreamstime

Contextul economic incert și creșterea prețurilor îi determină pe români să aplice la joburile puse la bătaie de firmele din străinătate, potrivit platformei de recurtare eJobs.

Luna septembrie pare a fi cea cu cei mai mulți candidați care caută să lucreze peste hotare, mai arată datele eJobs. Astfel, joburile cu nivel mediu de experiență și cele entry level sunt cele mai căutate de români.

Deși primele opțiuni ale românilor rămân de departe locurile de muncă din România și cele care pot fi făcute remote, ofertele din străinătate revin în 

„Au fost doi ani în care românii au privit cu reținere ideea de a lucra în altă țară. Fie pentru că, în primă fază, în context pandemic, li s-a părut mai sigur să rămână aici, fie pentru că, ulterior, piața muncii de la noi și-a revenit în mod spectaculos și au avut suficiente opțiuni și în România. Acum, însă, contextul economic incert, inflația, creșterea prețurilor îi fac pe candidați să se uite cu interes crescut către ofertele de muncă din afară”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În funcție de nivelul de experiență, categoriile mid level (2-5 ani de experiență) și entry level (maximum 2 ani de experiență) românii aplică cel mai mult la joburile postate de angajatorii străini.

Urmează cei foarte tineri, fără niciun fel de experiență, în timp ce doar 20% dintre aplicări aparțin specialiștilor cu nivel de senioritate și managerilor.

„În ceea ce-i privește pe specialiști, vedem tot mai multe situații în care aplică și se angajează într-o companie de peste hotare, însă lucrează remote și rămân, astfel, în România. IT-iștii, spre exemplu, specialiștii în marketing sau în digital marketing sunt, poate, cel mai frecvent întâlnite astfel de cazuri în ultima perioadă”, explică Bogdan Badea.

Top țări în care vor să lucreze românii

  1. Germania este țara aleasă de cei mai mulți (o treime) dintre cei care vor să plece la muncă în străinătate;
  2. Olanda;
  3. Franța;
  4. Belgia;
  5. Marea Britanie.

Spania și Italia, destinațiile care ani la rând au dominat alegerile românilor atunci când venea vorba de emigrare, sunt detronate de țări precum Irlanda, Austria, Danemarca sau Norvegia.

Nou intrate în clasament sunt Emiratele Arabe Unite.

Domeniile către care merge cel mai mare număr de aplicări sunt: transport / logistică / import - export, retail, producție, turism, industria alimentară, construcții, servicii și agricultură.

Cele mai multe joburi postate de firmele din străinătate sunt în construcții, producție, transport, energie, industria navală și aeronautică, auto, industria alimentară și servicii.

„Salariul și condițiile de viață mai bune sunt principalele argumente pe care le au cei care vor să emigreze, fie și pentru o perioadă limitată de timp. Cei care pleacă ajung să câștige și de 3-4 ori mai mult decât în România, pe joburi și în domenii similare”, mai spune Bogdan Badea.

32.000 de joburi sunt, în acest moment, active pe eJobs.ro. Dintre acestea, aproape 3.000 se adresează candidaților care vor să lucreze în altă țară decât România.

Parallax

Vizualizari
539
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri