Redacția StartupCafe.ro

Proiectul de lege pentru reglementarea regimului fiscal pentru nomazii digitali, depus în Parlament

Thumbnail

Deputatele Diana Buzoianu (USR) şi Gabriela Horga (PNL) au depus un proiect de lege prin care se va clarifica regimul fiscal al nomazilor digitali în primele 6 luni de şedere în România, similar statelor europene care au implementat deja viza pentru nomazi digitali, scrie News.ro.

„Prin acest proiect de lege ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în ţară şi să ţinem, totodată, pasul cu schimbările din piaţa muncii: vedem cu toţii cum impactul tehnologic, telemunca, dar şi posibilitatea facilă de a călători reprezintă realităţi ale lumii de astăzi. Statele din întreaga lume sunt într-o directă competiţie. România se bucură de un potenţial turistic extraordinar şi trebuie să devină o destinaţie cerută şi apreciată de nomazii digitali”, suține deputata Diana Buzoianu, citată de News.ro.

În ianuarie 2022, era promulgată Legea nr. 22/2022, un proiect iniţiat de deputata USR Diana Buzoianu prin care era introdusă viza pentru nomazi digitali.

Odată cu adoptarea acestei legi, România s-a alăturat statelor care pot să atragă nomazii digitali şi resursele lor în ţară, oferind vize de lungă şedere acestor străini, se arată într-un comunicat USR.

Introducerea unui concept nou în legislaţia României, cum a fost acela de „nomad digital”, presupune şi adaptarea altor domenii la noua realitate pentru ca ţara noastră să fie competitivă.

Nomazii digitali sunt străinii din state terţe care vin să călătorească în România pentru o perioadă mai mare şi care lucrează de la distanţă pentru o companie din afara UE.

Prin proiectul de lege depus astăzi, se urmăreşte clarificarea statutului fiscal al acestei categorii de cetăţeni străini.

Practic, legea impune trei modificări, valabile pentru primele 6 luni de şedere a nomazilor digitali în România:

  • Scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din afara României: pe durata primelor 6 luni de şedere în România, nomazii digitali vor fi scutiţi de plata impozitului pe venit de către statul român doar pentru veniturile din afara României. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă străinii provin din state terţe cu care România nu are tratate bilaterale încheiate privind dubla impozitare.
  • Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, respectiv contribuţiilor de asigurări sociala de sănătate: nomadul digital va continua să plătească CAS în statul său de rezidenţă şi va avea drept condiţie pentru obţinerea vizei încheierea unei asigurări de sănătate, însă nu va plăti CASS şi CAS în România în primele 6 luni de şedere.
  • Stabilirea regimului juridic fiscal al nomadului digital: nomadul digital nu va fi considerat rezident fiscal decât dacă şederea depăşeşte durata de 183 de zile.

Parallax

Vizualizari
439
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.596
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.596

Articole publicate : 1, 043
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri