Denisa Crăciun

Preț la apartamente noi și vechi de vânzare în 10 orașe din România, în februarie 2023

Blocuri 2023

Prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 4% în februarie 2023 față de februarie 2022, potrivit unei platforme de anunțuri imobiliare care mai arată cum au evoluat prețurile locuințelor de vânzare în România, la început de an.

În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare individuale încheiate deja în luna februarie, s-a înregistrat o creștere de 37% față de luna ianuarie 2023, potrivit datelor ANCPI, citate de Storia.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, există totuși o scădere de 24% la nivelul tranzacțiilor încheiate.

Top prețuri la locuințele de vânzăre în București, în 2023

Comparativ cu luna ianuarie 2023, în categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale prețurilor medii de cumpărare, cât și scăderi și creșteri temperate.

Astfel, în București, prețurile din sectoarele 1 și 4 au stagnat, cele din sectoarele 2 și 3 au înregistrat scăderi de 1%, respectiv 2%, iar prețurile medii de cumpărare din sectoarele 5 și 6 au avut o creștere temperată, de 1%.

Cât despre locuințele noi, prețurile au avut creșteri medii față de luna anterioară astfel: creșteri de 1% în sectorul 4, de 2% în sectorul 3, de 3% în sectorul 1 și de 4% în sectorul 2. Singurul sector în care s-au înregistrat ușoare scăderi, de 1%, este sectorul 6.

În luna februarie, la ANCPI s-au înregistrat 3.296 tranzacții cu unități individuale în capitală, cu 16% mai multe față de luna anterioară, dar cu 24% mai puține ca în aceeași lună a anului trecut.

Evoluția prețurilor la locuințele de vânzare în 10 orașe din România, în 2023

Analizând cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creștere medie anuală ponderată de 7,4%, raportată la numărul de anunțuri per oraș (februarie 2023 vs. februarie 2022), și un preț mediu ponderat de 1.489 euro/metru pătrat.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor din piața rezidențială veche, pe platforma Storia.ro se observă o majorare medie de 1% în februarie 2023, față de luna precedentă.

În timp ce prețurile au stagnat în Brașov, Iași, Craiova, creșterea cea mai mare s-a înregistrat în Cluj-Napoca (+3%).

apartamente noi 2023
apartamente vechi 2023

Comparativ cu anul trecut, prețurile apartamentelor vechi din aceste orașe au crescut cu 5%, în medie, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Sibiu (+11%) și Iași (+12%).

Prețurile apartamentelor noi au înregistrat scăderi mici, de până la 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut, în medie, cu 7%, în comparație cu februarie 2022.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este la Brașov, unde metrul pătrat pentru locuințele noi este cu 15% mai mare, dar și la Arad, unde s-a înregistrat o creștere de 11%, mai arată platforma de recrutare.

Parallax

Vizualizari
1809
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri