Redacția StartupCafe.ro

Preşedintele Microsoft: Inteligenţa artificială poate deveni o armă și trebuie controlată de oameni

AI

Inteligenţa artificială poate fi transformată într-o armă şi trebuie să fie controlată de oameni, spune preşedintele Microsoft, Brad Smith, într-un interviu acordat CNBC, potrivit News.ro. 

 

„Cred că fiecare tehnologie inventată vreodată are potenţialul de a deveni atât un instrument, cât şi o armă”, a spus Smith în interviu.

„Trebuie să ne asigurăm că AI rămâne supusă controlului uman. Indiferent dacă este un guvern, armata sau orice fel de organizaţie, care se gândeşte să folosească AI pentru a automatiza, de exemplu, infrastructura critică, trebuie să ne asigurăm că avem oameni în control, că putem încetini sau opri lucrurile”, conform președintelui Microsoft. 

Liderii tehnologici din întreaga lume au avertizat în privinţa riscurilor inteligenţei artificiale, după ce popularitatea „robotului” conversațional de AI ChatGPT a explodat, datorită capacităţii sale de a produce răspunsuri asemănătoare oamenilor.

Inteligență artificială generativă este un tip de tehnologie care poate genera conţinut precum text, imagini, cod şi multe altele.

CEO-ul ChatGPT, OpenAI, Sam Altman, împreună cu directori de la DeepMind şi Microsoft, au avertizat în luna mai că inteligență artificială prezintă un risc de „dispariţie umană”.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, şi câţiva lideri tehnologici au cerut, de asemenea, laboratoarelor de inteligenţă artificială să oprească sistemele de antrenament pentru a depăşi GPT-4.

Ei au cerut, de asemenea, o pauză de şase luni pentru o astfel de dezvoltare avansată.

„De aceea am pledat nu doar ca firmele să facă ceea ce trebuie, ci şi noi legi şi reglementări care ar asigura că există pauze de siguranţă. Am văzut nevoia pentru asta în altă parte. Adică, imaginează-ţi că electricitatea depinde de întrerupătoare. Îţi pui copiii într-un autobuz şcolar, ştiind că există o frână de urgenţă. Am mai făcut acest lucru pentru alte tehnologii. Acum trebuie să o facem şi pentru AI”, a spus Smith, la Summitul Business 20 de la New Delhi, de la sfârşitul săptămânii trecute.

Între timp, inteligența artificială îi face pe lucrători să se îngrijoreze că locurile lor de muncă ar putea fi înlocuite de tehnologie.

Un raport realizat de Goldman Sachs în martie arăta că inteligenţa artificială generativă ar putea afecta până la 300 de milioane de locuri de muncă din întreaga lume.

Între 25% şi 50% din volumul de muncă din acele ocupaţii afectate poate fi înlocuit, potrivit raportului care mai arată că locurile de muncă care necesită muncă fizică sunt mai puţin probabil să fie afectate semnificativ.

Executivul Microsoft a subliniat că AI este un instrument care completează munca umană şi nu unul care înlocuieşte locurile de muncă.

„Este un instrument care îi poate ajuta pe oameni să gândească mai inteligent şi mai rapid. Cea mai mare greşeală pe care oamenii o pot face este să creadă că acesta este un instrument care le va permite oamenilor să nu mai gândească. De aceea la Microsoft numim serviciile noastre copiloţi. Abilitatea de a lua un document Word şi de a-l transforma într-un diapozitiv PowerPoint nu înseamnă că nu ar trebui să citiţi diapozitivele PowerPoint înainte de a le prezenta. De fapt, ar trebui să intraţi şi să le editaţi şi să le faceţi perfecte”, a spus Smith.

Parallax

Vizualizari
196
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.596
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.596

Articole publicate : 1, 043
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri