Claudiu Zamfir

Amânarea ratelor la bănci - prelungire de termen de solicitare

Thumbnail

Termenul până la care firmele și persoanele fizice vor putea cere amânarea plății ratelor la bănci se prelungește, printr-o ordonanță de urgență adoptată joi de Guvern.

Astfel, noul termen este de 15 iunie 2020. Astfel, s-a prelungit cu o lună termenul de depunere a cererii de amânare a ratelor.

„Va fi prelungită până la data de 15 iunie 2020 posibilitatea de eliberare a solicitărilor pentru amânarea ratelor celor care se află în imposibilitatea plății acestor rate”, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan.

Măsura se aplică și firmelor, și persoanelor fizice, a precizat Ministerul Finanțelor.

Începând cu data de 30 martie 2020, debitorii pot solicita creditorilor suspendarea obligației de plată a ratelor de credit scadente, pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 9 luni.

Facilitatea de suspendare a ratelor este acordată persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate de răspândirea virusului SARS – CoV -2. De asemenea, persoanelor juridice își pot amîna ratele pentru a-și asigura lichiditățile necesare pe perioada de influență a pandemiei, în vederea continuării activității, respectiv a menținerii salariaților.

Până la data de 8 mai 2020, un număr de 126.493 de persoane fizice și juridice au beneficiat deja de suspendarea cu până la 9 luni a rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor.

De asemenea, pe perioada stării de alertă (începând cu 15 mai) se interzic deconectările consumatorilor de la rețeaua de gaze, electrcitate, apă, canal și salubritate, a mai spus ea.

Pentru amânarea ratelor, firmele au nevoie de certificate pentru situație de urgență (CSU), iar guvernul a prelungit și termenul pentru cererea acestor documente până pe 15 iunie 2020.

Operatorii economici care au înregistrat diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 pot solicita online, accesând aplicația csu.prevenire.gov.ro, până la data de 15 iunie 2020, eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență, a informat Ministerul Economiei, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Posibilitatea se referă la certificatele tip II - galbene. Certificatele CSU - albastre au putut fi cerute de către firmele închise prin măsuri directe ale statului.

„Certificatele CSU se evor elibera luând în calcul ca referință și luna mai, deci avem luna martie, aprilie, mai. 15 iunie este termenul final pentru eliberarea certificatelor pentru situații de urgență” - a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Parallax

Vizualizari
1067
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri