Adi Iacob
Mai mulți analiști de top de pe Wall Street, de la companii precum Fundstrat, Standpoint Research și Galaxy Investment Partners, preconizează că prețul monedei virtuale bitcoin va fi de peste 10 000 de dolari până la finalul anului.
Analistul Tom Lee, din cadrul companiei Fundstrat, menționează într-un comunicat lansat recent: „Ridicăm ținta de preț bitcoin pentru mijlocul lui 2018 la 11.500 de dolari și cea pentru Bitcoin Investment Trust la 1300 de dolari”.
„Acum câteva săptămâni” scrie Lee „eram neutrii pe termen scurt. Nivelul de preț la momentul respectiv (de aproximativ 7400 de dolari) depășise estimările noastre. Săptămâna trecută, bitcoinul a scăzut la 5600 dolari și de atunci și-a revenit. După părerea noastră, această mutare către 5600 de dolari a șters ”mâinile slabe” și nu credem că mai e cazul de precauție.”
Lee și-a revizuit predicția precedentă, care spunea că bitcoinul o să ajungă la 6000 de dolari până la mijlocul lui 2018. Bitcoinul depășit această predicție cu cel aproape opt luni înainte de termen.
Conform raportului, Lee este încurajat de „volumul de tranzacții pentru conturile unice” și „faptul că pe Coinbase există mai bine de 14 milioane de conturi”.
O creștere de 700% în mai puțin de un an le dă curaj strategilor financiari.
Într-o scrisoare către clienți, Ronnie Moas de la Standpoint Research spune că „au avut loc mai multe evenimente pozitive în ultimele cinci luni. Câteva obstacole din calea bitcoinului au fost dărâmate. Se poate spune că știrile pozitive încă nu se reflectă cu totul în prețul de acum”.
Tae Kim de la CNBC spune că drept rezultat, analiștii au crescut predicțiile pentru prețul bitcoin la sfârșit de an la 14.000 de dolari, de la 11.000.
CME Group a anunțat recent că se așteaptă la o piață de futures pentru bitcoin, iar Square a introdus criptomoneda pe platformă. Aceste date au jucat un rol important în calculele lui Ronnie Moas, scrie Bitcoin.com.
Mike Novogratz de la Galaxy Investment Partners crede că motivul pentru care unii dintre colegii din lumea financiară nu cred în bitcoin este vârsta pe care o au. Acesta le-a spus jurnaliștilor de la Bloomberg că cei peste 60 de ani petrecuți în afara erei digitale i-au făcut să aibă idei preconcepute și că atitudinea lor este de înțeles.
Pentru a le explica vârstnicilor fenomenul bitcoin, analistul compară moneda virtuală cu „aurul digital”. De asemenea, Novogratz pune accent pe felul în care revoluția pe care bitcoinul o reprezintă a apărut din cauza problemelor de încredere în sistemul financiar tradițional. Novogratz dă ca exemple contemporane Venezuela și Zimbabwe, unde guvernele și instituțiile bancare nu sunt de încredere.
Gazda unei emisiuni l-a întrebat pe Novogratz cum se face că bitcoinul poate să fie o sursă de încredere, iar „altcoin-urile” precum Tether-ul pot suferi atacuri cibernetice, făcând bitcoinul să piardă din valoare. „Suntem în repriza doi-trei a acestei revoluții”, a răspuns analistul, făcând referire la jocul de baseball care are nouă reprize într-un joc.
Acesta a adăugat că volumul total al pieței este mai mare de un sfert de triliard de dolari. Din aceștia, „doar” 30 de milioane au fost sparți/furați. Deși nu sunt cazuri fericite, acesta a insistat că privite în ansamblu criptomonedele sunt sigure.
Novogratz crede că nu ar fi o problemă ca prețul bitcoin la sfârșit de an să ajungă la 10 000 de dolari.
Sursa: Bitcoin.com