Adi Iacob
Internet of Things (IoT) va atrage la nivel mondial investiţii cumulate în valoare de aproape 15.000 de miliarde de dolari în intervalul 2017-2025, datele arătând o accelerare a planurilor companiilor de a investi în soluţii de acest tip, potrivit unui studiu realizat de Business Insider Intelligence.
Internet of Things (sau internetul lucrurilor) transformă modul în care companiile şi consumatorii îşi desfăşoară viaţa de zi cu zi în întreaga lume, iar tehnologia care stă la baza acestui segment de piaţă se dezvoltă rapid, fie că este vorba despre creşterea utilizării Amazon Echo şi a asistenţilor vocali, fie că este vorba despre platformele de analiză care folosesc inteligenţa artificială destinate pieţei corporative, scrie News.ro.
Potrivit cercetării, la nivel mondial vor exista în 2025 peste 55 de miliarde de dispozitive conectate la Internetul lucrurilor, cu aproximativ 9 miliarde mai multe comparativ cu 2017.
Și în România, piața de IoT este în curs de dezvoltare. Există firme precum startup-ul Onyx Beacon din Cluj care produc beaconi (sau „balize”, aşa cum poate fi tradus termenul). Acestea sunt dispozitive de mărimea unui portofel sau mouse, în funcţie de model, care folosesc tehnologia Bluetooth şi pot trimite pe telefon sau tabletă informaţii legate de locul în care se află obiectul pe care beacon-ul este montat sau pur şi simplu informaţii despre acel obiect, indiferent de format.
Firma clujeană se numără printre furnizorii Lockeed Martin, una dintre cele mai mari companii de produse şi servicii militare din lume, cunoscută în special pentru fabricarea avioanelor de luptă F-16 şi F-35.
Și firma românească de tehnologie Tremend lucrează la proiecte IoT și la începutul acestui an a cumpărat 648 Group din Statele Unite, o afacere specializată în servicii de dezvoltare web și mobile care a dezvoltat soluții pentru companii precum Aeroportul Internațional din Atlanta, Ford, Samsung și Netflix.
Studiul a fost realizat de Business Insider Intelligence prin intervievarea a peste 400 de directori de companii la nivel mondal.
Potrivit datelor publicate în februarie de firma de analiză a pieţei IDC, investiţiile în Internetul lucrurilor vor atinge 772,5 miliarde de dolari în 2018, în creştere cu 15% faţă de fondurile de 674 de miliarde de dolari alocate în 2017.
La nivel mondial, investiţiile în Internetul lucrurilor ar urma să crească potrivit IDC cu un ritm anual de peste 14% în perioada 2017-2021 şi vor depăşi pragul de 1.000 de miliarde de dolari în 2020, pentru ca un an mai târziu să atingă 1.100 de miliarde de dolari.