Raluca Abrihan

VIDEO Profesor român, cercetător la Adobe: Dezvoltăm un soft cu ajutorul inteligenţei artificiale prin care oricine poate identifica pozele false, modificate în Photoshop

Thumbnail

Adobe a dezvăluit că lucrează la un sistem bazat pe inteligenţă artificială (AI) care să identifice rapid şi uşor dacă o fotografie a fost modificată cu ajutorul programelor digitale de editare a fotografiilor, precum Photoshop, şi ce modificări au fost făcute în imaginea respectivă.

“Chiar şi cu o examinare minuţioasă, oamenilor le este foarte greu să identifice unele părţi modificate dintr-o fografie”, explică Vlad Morariu, cercetător la Adobe şi profesor la Universitatea din Maryland.

“Metoda noastră nu numai că identifică modificarea artefactelor, dar poate distinge între metodele de modificare folosite”, a mai adăugat Morariu.

Adobe face acest anunţ în contextul în care tot mai multe firme de IT, media şi social media investesc în instrumente care să ajute la identificarea ştirilor false, iar modficarea unei fotografii şi prezentarea ei ca fiind originală este considerată o problemă la fel de gravă ca ce a ştirilor false.

Prin acest tool care ar urma să fie lansat de Adobe identifarea părţilor care au fost modificate într-o fotografie ar urma să se facă foarte simplu.

“Ne-am concentrat pe tehnici comune de modificare: splicing (îmbinarea) – prin care sunt îmbinate părţi din imagini diferite, copy-move – unde obiectele dintr-o fotografie sunt mutate sau clonate dintr-un loc în altul şi şteregrea (atunci când anumite obiecte sau elemente sunt şterse dintr-o fotografie), explică Vlad Morariu. Toate aceste tehnici lasă artefacte specifice asupra unei imagini care nu pot fi văzute cu ochiul liber, iar unui specialist în domeniu i-ar putea trebui ore să poată indentifică toate modificările făcute pe o poză.

Cercetătorul român a dezvoltat o rețea neurală care poate implementa două tehnici profunde de analiză fotografică și poate determina rapid dacă imaginea este autentică sau nu, scrie newatlas.com.

”Folosind zeci de mii de exemple de imagini modificate, am dezvoltat o rețea neurală de deep learning pentru a recunoaște modificarea făcută într-o imagine, combinând două tehnici distincte într-o singură rețea pentru a beneficia de capacitățile lor complementare de detectare”, a mai spus profesorul român.

 

Parallax

Vizualizari
1231
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri