Denisa Crăciun

OLX: 2021, an bun pentru piața de recrutare din România. Top județe și domenii cu cele mai multe oferte de joburi

Thumbnail

Anul 2021 este cel în care piața forței de muncă și-a revenit treptat, după ce pandemia COVID-19 a afectat economia, potrivit platformei online OLX, care arată că anul trecut peste 2,85 milioane de români și-au căutat un loc de muncă.

De cealaltă parte, angajatorii și-au continuat planurile de recrutare, derulate pentru acoperirea posturilor vacante sau a celor nou create.

Acest lucru se reflectă și în numărul total de angajați din România, care a crescut cu circa 77.000 (n.r. de biu salariați), conform Institutului Național de Statistică (INS).

Și numărul de locuri de muncă a crescut alert în 2021.

Astfel că, din martie au urmat creșteri importante: la nivel național, numărul anunțurilor de angajare pe OLX a crescut cu 37%, comparativ cu 2020, la peste 740.000 de oferte de recrutare.

„Putem afirma fără nicio ezitare că 2021 a fost cel mai bun an al pieței de recrutare online, atât din punct de vedere al investițiilor companiilor în dezvoltarea tool-urilor de recrutare și al atenției acordate calității procesului de angajare, cât și al bugetelor disponibile, înregistrându-se creșteri de până la 50% comparativ cu perioada pre-pandemică”, susține Theodor Filoș, Business Manager OLX.

Spre deosebire de anii trecuți, deși companiile au efectutat mai multe angajări în 2021, interesul românilor pentru un loc de muncă a fost ceva mai scăzut (-5%); pe de altă parte, candidații au fost mai hotărâți și astfel timpul mediu de ocupare a unui loc de muncă a scăzut cu 5 zile (comparativ cu 2020); chiar dacă blue collar rămâne segmentul vedetă în 2021, se observă o creștere semnificativă și pe segmentul gray collar, unde anunțurile de angajare au ajuns la 30% din piață, potrivit OLX.

60.000 de anunțuri de joburi noi în fiecare lună din 2021, în România

Numărul de anunțuri de angajare publicate în secțiunea Locuri de Muncă a platformei OLX, în intervalul ianuarie - decembrie 2021, a înregistrat o creștere de 37%, ajungând la un total de peste 740.000, comparativ cu doar aproximativ 540.000 de locuri de muncă vacante, deschise în 2020. În medie, au fost adăugate aproximativ 60.000 de joburi în fiecare lună.

Apetitul pentru recrutare a fost cel mai ridicat în lunile de vară și la începutul toamnei: cele mai multe locuri de muncă vacante au fost adăugate de angajatori în lunile iunie - septembrie, cu o cifră record, de peste 76.500 de anunțuri, în luna iulie.

În intervalul menționat creșterile înregistrate au fost cu 65 -7 0% mai mari comparativ cu anul anterior.

La polul opus, ianuarie 2021 a fost luna în care angajatorii au publicat cele mai puține anunțuri, respectiv 37.300 (-26%).

Thumbnail

Top domenii cu cele mai multe locuri de muncă

Categoria „Lucrători producție - Depozit - Logistică” a trecut pe primul loc în topul domeniilor cu cele mai multe locuri de muncă disponibile pe OLX, după ce în 2020 ocupa cea de-a doua poziție.

Numărul mare de anunțuri de angajare confirmă deficitul major de personal din acest domeniu.

Astfel, pe parcursul anului trecut, companiile au adăugat pe OLX peste 151.000 de oferte de muncă pentru muncitorii din acest domeniu, cu 112% mai multe decât în 2020.

Categoria ”Ingineri - Meseriași - Constructori”, cu 127.500 de locuri de muncă disponibile în 2021, a pierdut poziția fruntașă ocupată în 2020 în clasamentul domeniilor cu cele mai multe anunțuri de angajare.

Chiar și așa, numărul ofertelor de muncă din acest domeniu s-a menținut constant în ultimii doi ani.

Pe locul al treilea s-a situat anul trecut categoria ”Șoferi - Servicii auto - Curierat”, cu aproximativ 117.000 de anunțuri de angajare.

Creșterea în acest domeniu de activitate a fost semnificativă anul trecut, când numărul de anunțuri de angajare postate a crescut cu 69%.

8 candidați aplică, în medie, la fiecare anunț de angajare deschis pe OLX

Persoanele aflate în cautarea unui loc de muncă pe platforma OLX au efectuat pe parcursul anului 2021 un total de 5,72 de milioane de contactări la anunțurile publicate de companiile cu planuri de recrutare.

În medie, fiecare anunț de angajare de pe OLX a atras opt aplicări diferite de la candidați.

Domeniul „Șoferi - Servicii auto - Curierat”, deși nu a condus clasamentul categoriilor cu cele mai multe oferte de muncă disponibile, a fost totuși în topul preferințelor candidaților în 2021.

Așadar, pe parcursul anului trecut, acest domeniu a atras cele mai multe candidaturi, înregistrându-se circa 1,3 milioane de contactări din partea candidaților, respectiv 23% din total.

Pe locul al doilea s-a aflat categoria „Ingineri - Meseriași - Constructori”, cu un total de peste 657.000 de contactări, urmată îndeaproape de categoria „Personal hotelier - Restaurant”, care a cumulat aproximativ 622.000 de aplicări.

Pe de altă parte, este important de menționat că cea mai mare scădere în numărul de contactări din partea aplicanților a fost înregistrată de categoria „Muncă în străinătate”, cu un minus de 34% față de anul precent.

Peste 2,85 de milioane de români și-au depus candidaturile pentru domeniile cele mai dorite de pe OLX.

Domeniul care a înregistrat cele mai multe candidaturi unice pe OLX în 2021 a fost „Șoferi - Servicii auto - Curierat”, peste  542.000 de români aplicând pentru aceste posturi.

Pe locul al doilea în clasamentul domeniilor cu cei mai mulți candidați s-a situat categoria „Casieri - Lucrători comerciali”, cu aproximativ 307.000 de candidați unici.

Podiumul a fost completat de domeniul ”Personal hotelier - Restaurant”, cu aproximativ 300.000 de CV-uri primite pe parcursul anului trecut.

Top județe din România cu cele mai multe anunțuri de joburi

Cele mai multe anunțuri cu oferte de angajare au fost publicate pe OLX, în 2021, de angajatori cu activitate în București, Brașov, Cluj, Constanța și Iași.

Capitala conduce topul, angajatorii din București - Ilfov postând aproape 208.000 de anunțuri de recrutare, mai multe cu aproximativ 38% comparativ cu anul 2020.

Astfel, aproximativ 30% din totalul anunțurilor sunt destinate pentru această zonă.

Județul Brașov a urcat o poziție în top, până pe locul al doilea, cu circa 46.600 de anunțuri de angajare, în creștere cu peste 50% față de anul anterior.

Județul Cluj a coborât pe locul al treilea, cu 44.200 de anunțuri, însă cu un avans de 29% comparativ cu 2020.

Cele mai puține locuri de muncă au fost înregistrate în județele Caraș-Severin, Tulcea și Harghita, însă chiar și acestea au avut creșteri comparativ cu anul anterior.

Thumbnail

Timpul mediu de ocupare a locurilor de muncă pe OLX, mai rapid în 2021

Durata medie a închiderii unui anunț de angajare publicat în secțiunea OLX Locuri de muncă a fost de 27 de zile în 2021, în scădere cu cinci zile față de anul precedent.

Companiile locale au identificat cel mai rapid candidații potriviți pentru joburi în domeniul „Bone - Menajere”, unde durata medie de închidere a unui anunț a fost de 17 zile.

De asemenea, angajatorii au găsit oamenii potriviți și pentru categoriile ”Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități” (21 zile), ”Marketing - PR - Media” (21 zile), precum și ”Internship – Muncă termorară - sezonieră” (23 de zile).

La polul opus, cel mai dificil de identificat au fost candidații din categoriile „Casieri - Lucrători comerciali”, unde timpul mediu de ocupare a fost de 37 de zile, mai mare cu șase zile comparativ cu 2020.

Peste 15.800 de oferte de muncă eligibile pentru refugiații ucraineni

OLX pune la dispozitia cetățenilor ucraineni oportunități de angajare.

Astfel, refugiații ucrianeni care doresc să se angajezeîn România, în platformăp pot găsi peste 15.800 de oferte de muncă eligibile.

De la începutul crizei din Ucraina și până la finalul lunii martie, angajatorii și-au listat joburile disponibile, iar volumul ofertelor de angajare s-a mărit într-un ritm semnificativ: de la 1.158 de anunțuri de angajare în luna februarie 2022, se înregistrează o creștere de 611% o lună mai târziu, cu peste 8.200 de anunțuri publicate.

Principalele sectoare cu cele mai multe oferte de muncă sunt: „Personal hotelier - restaurant” (1.867 anunțuri listate), „Ingineri - Meseriași - Constructori” (1.423 anunțuri) și „Șoferi - Servicii auto - Curierat” (1.244 anunțuri).

Și pe partea de cerere din partea candidaților, domeniile se mențin, cu o singură diferență: „Personal hotelier - restaurant” (10.095 aplicări), „Șoferi - Servicii auto - Curierat” (8.918 aplicări) ocupă locul doi, urmat de „Ingineri - Meseriași - Constructori” (7.291 aplicări).

În privința orașelor cu cele mai multe anunțuri de angajare pentru refugiații ucraineni, listate în platforma OLX, topul este condus de București, angajatorii din capitală postând 3.533 de oferte, iar  Cluj-Napoca și Iași completează următoarele poziții, cu 1.121, respectiv 858 de joburi.

Parallax

Vizualizari
185
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri