Ovidiu D. Popica
O eroare de algoritm de la YouTube care a asociat imagini LIVE ale acoperișului fumegând al catedralei Notre Dame din Paris cu o referință din Enciclopedia Britannica privind atacurile de la 11 septembrie 2001 a stârnit indignare printre utilizatorii online. Un purtător de cuvânt de la Google a admis eroarea iar explicațiile au fost însoțite de regrete exprimate public.
”Pentru ce motiv pe lumea asta, @Youtube pune informații despre 9/11 (n.r – data la care tunurile gemene din New York au fost atacate cu avioane de linie) sub fluxul live de la @France24?”, se întreba ieri, într-o postare pe Twitter, jurnalistul Joshua Benton, directorul și fondatorul Nieman Journalism Lab, de la Universitatea Harvard.
Autorul postării a relatat pe larg într-un articol publicat pe prima pagină a website-ului oficial NiemamLab, ilustrat cu capturi de imagini, cum și alte fluxuri video LIVE – transmise de importante canale americane de televiziune precum CBS News sau NBC News erau însoțite, în partea de jos a ferestrei video, de aceeași referință despre atacurile din 11 septembrie 2001.
Snippet-ul (cardul) informativ, însoțit de un link spre Enciclopedia Britannica explica, în trei rânduri de text cum au început atacurile teroriste în New York și Washington.
Why in the world is @YouTube putting information about 9/11 underneath the Notre Dame livestream from @FRANCE24?
(Especially since it seems like, at least right now, ongoing renovations are the most likely cause, no indication of terror) https://t.co/A3HP36epxx pic.twitter.com/ZheCMC5pcG— Joshua Benton (@jbenton) 15 aprilie 2019
Asocierea nepotrivită a referinței sub formă de card informativ cu imaginile incendiului de la Notre Dame a scos la iveală că nu este prima dată când algoritmul Google face contextualizări nepotrivite; acestea au fost remarcate în ultimele luni de utilizatori Youtube care au observat că textul despre atacurile din 11 septembrie a apărut și la alte la imagini cu incendii, fum sau structuri care seamănă cu cele două turnuri atacate.
@YouTube @Google Your CV algorithm for the informational panel from encyclopedia Britannica thinks the Falcon Heavy Launch looks like 9/11. Please fix asap. pic.twitter.com/vvXpoPp2pV
— Scott (@swilcox26) 10 aprilie 2019
Contactat de Joshua Benton pentru explicații, un purtător de cuvânt al Google a admis că este vorba despre o eroare, pe cale să fie îndreptată.
”Ne întristează profund incendiul de la catedrala Notre Dame. Anul trecut, am lansat panouri (n.r – carduri) de informații cu link-uri către surse terță parte, cum ar fi Encyclopedia Britannica și Wikipedia, pentru utilizatori care ar fi putut fi dezinformați. Aceste panouri sunt declanșate algoritmic și sistemele noastre fac uneori un apel greșit. Dezactivăm aceste panouri pentru fluxurile LIVE legate de incendii”.
Directorul NiemanLab, amintește în articol cu ce explicație a lansat Youtube aceste carduri și în ce context ar fi trebui să apară acestea:
”... când există videoclipuri care se concentrează pe ceva ce este o conspirație - și folosim o listă de conspirații bine cunoscute [chiar] de pe Wikipedia - atunci vom afișa o unitate de informații [tot]de la Wikipedia care arată că aici sunt informații despre eveniment”.
Joshua Benton se întreabă însă de ce a apărut cardul la o stire de tip ”breaking” mult prea proaspătă ca să dea naștere la vreo conspirație și remarcă faptul că, în efortul – bine intenționat de altfel, de a limita dezinformarea, Youtube obține exact efectul contrar, prin afișarea unor informații incorect contextualizate.
”(...)Editorii umani care supraveghează algoritmii pot fi un lucru destul de bun”, adaugă jurnalistul ale cărui observații redeschid o dezbatere importantă legată rolul algoritmilor în selectarea informațiilor distribuite în mediul online, mai ales în ceea ce privește subiectele importante.