N26, un fintech de 2 ori mai mare decât Revolut, pleacă din UK din cauza Brexit

Startup-ul german de gestionare a finanțelor personale N26, considerat de două ori mai valoros decât rivalul său Revolut, părăsește Marea Britanie în urma ieșirii țării din Uniunea Europeană.

 
 

„Odată cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, nu vom mai putea opera în UK cu licența noastră bancară europeană. Prin urmare, vom pleca din UK și vom închide toate conturile noastre (de acolo) în lunile următoare”, a anunțat marți N26.

Mai departe, startup-ul german, care nu este prezent și în România deocamdată, spune că se va concentra pe creșterea pe piața Uniunii Europene și pe consolidarea prezenței sale în SUA.

 
 

N26 afirmă că are 5 milioane de clienți în toată lumea. În SUA, printr-un parteneriat cu Axos Bank, a atras deja 250.000 de clienți în ultimele câteva luni.

Startup-ul fintech german are peste 1500 de angajați provenind din 80 de țări, în birourile sale de la Berlin, Barcelona, Viena, New York și Sao Paolo.

N26 a fost înființat la Berlin, în 2013, de Valentin Stalf și Maximilian Tayenthal, sub numele de Number 26. Primul produs a fost scos pe piață în 2015.

Startup-ul a obținut investiții de cel puțin 670 de milioane de dolari, ajungând să fie evaluat la circa 3,5 miliarde de dolari, conform estimărilor din iulie 2019 (când a ridicat cea mai recentă rundă de investiții, de 170 de milioane de dolari).

Fintech-ul german este de 2 ori mai valoros decât rivalul său britanic, Revolut (evaluat la 1,7 miliarde de dolari).

Dacă N26 pleacă din UK, fintech-urile britanice similare se extind mai departe în Uniunea Europeană, în ciuda Brexit.

În 5 februarie 2020, Revolut a anunțat că în România a depășit pragul de 1 milion de utilizatori, după o creștere de 400% în ultima jumătate de an. Firma au dus o campanie populară de „achiziționare” de clienți, în care ți se ofereau 50 de lei să-ți faci card Revolut. Astfel, România a ajuns a doua piață a Revolut, după Regatul Unit.

Revolut a fost înființat în anul 2015, la Londra, de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko. Firma a atras investiții de 336 de milioane de dolari și a ajuns să fie evaluată la cel puțin 1,7 miliarde de dolari.

Revolut are peste 8 miloane utilizatori în Europa, conform datelor furnizate de companie în noiembrie 2019.

În 6 februarie 2020, un alt fintech britanic, Monese, și-a anunțat intrarea în România. Fintech-ul oferă utilizatorilor români conturi cu coduri IBAN emise de o bancă din România. Cu Monese, clienții pot deschide un cont RON multi-valută, pot primi salarii, pot face transferuri gratuite către conturile de lei, euro și lire sterline ale altor clienți Monese și pot face transferuri locale gratuite în lei.

Lansat în anul 2015, de Norris Koppel, Monese are peste 2 milioane de clienți în 31 de țări. Startup-ul britanic a obținut până acum investiții de 80,4 milioane de dolari, conform Crunchbase.