Claudiu Zamfir

Studiu: Firme din România caută muncitori necalificați din străinătate

Thumbnail

Un sfert dintre firmele din România care au participat la un studiu realizat de o companie de consultanță iau în calcul importul de forță de muncă pentru a-și acoperi deficitul de angajați, cererea fiind, în special, pentru muncitori necalificați sau sezonieri, scrie Mediafax.

Conform studiului PayWell 2019 realizat de PwC România, firmele care și-au exprimat această intenție provin preponderent din sectoare ca:

  • hoteluri și restaurante,
  • construcții,
  • agricultură.

O tendință similară a apărut însă și în servicii de tip business process solution si IT&C.

România se confruntă cu un deficit acut al forței de muncă, mai ales în sectoarele menționate, ca urmare a migrației, problemelor demografice sau ale sistemului educațional din ultimele decenii.

Potrivit estimărilor PwC, pentru a susţine o creştere economică de 3,5% este nevoie de încă 1 milion de angajaţi, până în 2022.

„Importul forței de muncă poate fi o soluție temporară pentru anumite sectoare. Pe termen mediu și lung, însă, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea și punerea în practică a unor programe de educație și dezvoltare a competențelor angajaților, în special digitale, având în vedere că în următorul deceniu automatizarea si introducerea inteligenței artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă care presupun activități repetitive.

Inovarea și digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmând ca cererea pentru angajații mai puțin calificați să scadă, mai ales în domenii precum agricultură sau industrie manufacturieră, unde există cea mai mare probabilitate ca locurile de muncă să fie înlocuite”, a declarat Ionuț Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România.

Aproximativ 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, potrivit studiului PwC Workforce Disruption Index. Dintre acestea, 275.000 ar putea fi înlocuite de automatizare.

Deși companiile spun că găsesc greu angajați, România are una dintre cele mai mari ponderi ale populației inactive din Uniunea Europeană, potrivit analizei Paywell. ”În același timp ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai ridicat nivel al populației inactive dintre statele membre.

Cauzele sunt diverse și multe dintre ele au legătură cu structura economiei pentru că există regiuni ale țării unde oportunitățile de angajare sunt foarte reduse sau inexistente. Unele companii au aplicat programe de educație sau formare profesională în aceste zone. O astfel de abordare ar contribui la utilizarea potențialului uman existent”, a declarat Oana Munteanu, Senior Manager, People&Organisation PwC România

Excluzând pensionarii și populația de peste 15 ani care urmează o formă de învățământ, peste 1,1 milioane persoane sunt teoretic disponibile pentru a fi angajate.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2019 a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 100 de companii private mari și mijlocii din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail și hotelier și analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare. Studiul conţine analize personalizate, în funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante.

Guvernul a majorat până la 30.000 de persoane plafonul general până la care firmele din România pot aduce lucrători din afara Uniunii Europene. De asemenea, Guvernul a eliminat condiția care îi obliga pe patroni să le ofere muncitorilor extracomunitari cel puțin salariul mediu. Astfel, lucrătorii din afara UE pot fi încadrați și pe salariul minim, în România, astfel încât patronii pot aduce mai ușor astfel de angajați (cu excepția sectorului construcțiilor unde se poate acorda cel puțin salariul brut de 3.000 de lei).  

Parallax

Vizualizari
263
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri