Denisa Crăciun

Munca în pandemie: Angajații români au adoptat obiceiuri nesănătoase (studiu)

Thumbnail

Doar 27% dintre angajații români au avut un stil de viață sănătos în timpul pandemiei, și-au mențiunut activitatea fizică și au avut grijă la alimentație, în timp ce 4 din 10 s-au îngrășat în ultimii doi ani, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare online BestJobs.

Sezonul de concedii în primul an fără restricții determină mulți angajați români să-și evalueze stilul de viață din ultimii doi ani.

Astfel, pentru 20% dintre angajați, faptul că nu au mai mers fizic la birou, ci și-au mutat activitatea acasă în pandemie a fost principalul factor care a contribuit la schimbarea stilului de viață, potrivit platformei de recrutare.

Teama de a pierde jobul sau de a se îmbolnăvi, dar și efectele sociale ale pandemiei COVID-19 au influențat rutina în cazul altor 30% dintre angajați, în timp ce restul au amintit despre stresul de la job (9%), volumul mare de muncă (7%), programul lung de lucru (6%) și problemele de sănătate (3%).

Doar 25% spun că nu au făcut nicio schimbare în stilul de viață în această perioadă.

Peste 19% recunosc că nu au făcut mișcare și nici nu au acordat atenție alimentației în ultimii doi ani.

În schimb, alți 17% s-au concentrat mai mult pe a mânca sănătos și mai puțin pe sport, în timp ce doar 6% au avut activitate fizică în mod regulat.

30% și-au menținut obiceiurile în ciuda schimbării contextului, mai arată sondajul. Dintre angajații care au constatat creșterea în greutate, 71% spun că au luat până în 5 kilograme, 16% între 6 și 10 kilograme, în timp ce 13% au adăugat peste 10 kilograme.

Din primăvara acestui an, odată cu ridicarea restricțiilor anti-Covid 19, 57% dintre angajați sunt preocupați de schimbarea stilului de viață în vederea scăderii în greutate.

Totodată, peste 47% fac plimbări lungi zilnic sau cât de des este posibil și le permite programul de la locul de muncă, în timp ce peste 30% mănâncă mai puțin și au mai multă grijă la alimentele pe care le consumă.

Obiceiurile nesănătoase adoptate în raport cu munca, în timpul pandemiei

70% dintre români consideră că lipsa activității fizice este principalul factor care a contribuit la creșterea în greutate, mai ales că 43% simt că volumul ridicat de activitate de la locul de muncă îi împiedică să facă exerciții fizice înainte sau după program.

Alți 46% dintre angajați au spus că mâncatul pe fond de stres a contribuit cel mai mult, în timp ce 42% consideră că statul la birou pentru o perioadă lungă de timp, fără pauze de mișcare, a avut un impact negativ asupra greutății lor.

Aproape jumătate dintre angajați și-au propus să slăbească înainte de a merge în concediu și mare parte dintre ei consideră că angajatorul i-ar putea sprijini în acest demers, mai ales că stilul de viață este foarte mult influențat de activitatea la job.

Astfel, aproape 32% din aceștia se așteaptă ca angajatorul să le ofere un program mai flexibil, pentru a putea face sport mai des, peste 21% se așteaptă ca volumul de muncă să fie redus, iar peste 20% consideră că ar fi potrivit ca angajatorul să le ofere un abonament la sală.

Sondajul a fost efectuat în perioada 7 - 24 iunie pe un eșantion de 1.117 utilizatori de internet din România.

Parallax

Vizualizari
317
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri