Denisa Crăciun

Munca hibridă după pandemie: Companiile nu știu momentan cum își vor desfășura activitatea (studiu)

Thumbnail

79% dintre angajatorii de la nivel global vor să facă modificări în companie și să treacă la un regim de muncă hibrid, pentru care ar opta 90% dintre angajați, care își doresc flexibilitate în alegerea locului și programului de muncă, conform unui studiu EY.

Chiar și așa, doar 40% dintre angajatorii de la nivel global au comunicat până în prezent angajaților planurile privind modul în care își vor desfășura activitatea după încheierea pandemiei COVID-19, potrivit studiului EY, Work Reimagined Employer Survey.

Faptul că majoritatea angajatorilor nu au comunicat încă aceste planuri către personalul angajat generează nemulțumire în rândul angajaților în ceea ce privește transparența, flexibilitatea, cultura și productivitatea companiei la care lucrează.

Deși regimul de lucru flexibil pentru angajați este foarte important, 35% dintre angajatorii respondenți vor ca toți angajații lor să revină la un program de lucru integral la birou după încheiere pandemiei.

„Deși opțiunea este de înțeles pentru unii angajatori care activează în sectoare în care prezența la locul de muncă este necesară, aceeași opinie există și în rândul organizațiilor care și-ar putea desfășura activitatea în mod virtual, dar care doresc prezență fizică la birou”, arată EY.

Referitor la cele mai mari riscuri care ar putea apărea odată cu trecerea la un sistem de lucru hibrid, 45% dintre angajatori menționează capacitatea lor de a evalua corect și echitabil situațiile în care unele posturi impun sau nu un program sau un loc de muncă fix drept un impediment.

O altă preocupare menționată de 43% dintre angajatori este modul în care ar putea reține talentele și asigura flexibilitatea, în timp ce pentru 40% modelul de lucru hibrid reprezintă un pericol pentru cultură, creativitate și colaborare. 

Alte riscuri identificate în rândul angajatorilor vizează:

  • dezvoltarea următoarei generații de resurse umane (39%);
  • stabilirea și măsurarea productivității (36%);
  • perfecționarea/recalificarea angajaților pentru noile modalități de a munci (30%);
  • adoptarea noilor tehnologii pentru a susține munca hibridă (28%);
  • îmbunătățirea stării de bine a angajaților (28%).

Pentru întoarcere la birou, siguranța la locul de muncă devine, de asemenea, un aspect important: 43% dintre respondenți spun că vor impune angajaților să fie vaccinați cu schema completă înainte de a reveni la munca de la birou, iar un procent similar (42%) plănuiește să stimuleze vaccinarea, de exemplu prin acordarea de zile libere, în condițiile prevăzute de lege, conform studiului.

În plus, 51% dintre angajatorii respondenți intenționează să reducă numărul călătoriilor în interes de serviciu după pandemie, în timp ce 66% dintre angajații respondenți își doresc ca acestea să se reia.

„Analiza față în față a datelor provenite din studiul nostru global despre perspectivele angajaților cu cele noi, despre așteptările angajatorilor, punctează mai multe zone de nealiniere decât cele cu direcție comună. Este de înțeles, așadar, de ce mulți angajatori au decis să își amâne planurile sau comunicarea efectivă a acestora. Totuși, absența clarificărilor și a prezentării modului în care își vor desfășura activitatea în viitor duce inevitabil la înrăutățirea relației cu angajații. De aceea, în absența unor decizii strategice categorice, este necesară implementarea rapidă a elementelor în care interesele celor două părți converg, pas cu pas, inclusiv pentru a nu mări decalajul de atractivitate față de angajatorii mai hotărâți către deciziile favorabile agendei angajaților”, a spus Claudia Sofianu, partener, lider EY People Advisory Services România şi CESA.

Pe temele esențiale ale culturii și productivității există însă o aliniere de direcție între angajați și angajatori: aproape trei sferturi (72%) dintre angajatorii respondenți sunt de părere că de la începerea pandemiei provocate de COVID-19 cultura la locul de muncă s-a îmbunătățit, mai mult față de cei 48% dintre angajații respondenți, iar 82% dintre angajatori cred că productivitatea poate fi măsurată acum indiferent de locul de desfășurare a activității, comparativ cu 67% dintre salariați.

Parallax

Vizualizari
429
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri