Răzvan Tătaru

Cum a arătat mediul de afaceri românesc, în 2023 (Barometrul RBL)

accelerator de afaceri

De-a lungul anului trecut, s-a observat ascensiunea startup-urilor de tehnologie în orașe ca București și Cluj-Napoca, iar accentul a început să fie pus pe sustenabilitate și antreprenoriat social, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, StartupCafe.ro.

Fundația Romanian Business Leaders evaluează progresul economic al României în 14 domenii pe care antreprenorii le consideră importante pentru evoluția țării noastre, în Barometrul RBL.

Dintre aceste 14 domenii, se observă trenduri crescătoare în rândul indicatorilor analizați în 9 domenii, stagnare în cazul unuia dintre ele, iar în 4 domenii, indicatorii arată un trend descendent.

S-au înregistrat progrese în domeniile:

  • financiar, unde capitalizarea bursieră este în creștere. Indicele BET Total Return, un indicator important al performanței pieței de capital din România, a fost cotat la 30.846,77 puncte în decembrie 2023, față de 2377.66 puncte în decembrie 2022.
  • agricol, unde creșterea suprafeței irigate a ajuns la peste 2.2 milioane de hectare, comparativ cu 1.7 milioane în 2022. Această expansiune a sistemelor de irigații reflectă eforturile țării de a răspunde mai eficient la schimbările climatice și de a asigura o mai mare stabilitate a producției agricole.
  • IT&C, unde balanța de plăți a înregistrat o evoluție pozitivă între perioadele ianuarie - septembrie dintre anii 2022 și 2023, de la 4010 milioane la 4496 milioane, cifre care indică o creștere a competitivității sectorului IT românesc pe piața internațională.
  • energie – sectorul auto, unde anul 2023 a marcat o evoluție semnificativă în ceea ce privește adopția autoturismelor full electric. În primele patru luni ale anului, cota de piață a acestor vehicule a crescut până la 8.7%.

În domeniul antreprenoriatului se remarcă ascensiunea startup-urilor tehnologice în orașe precum București și Cluj-Napoca. De asemenea, există un accent tot mai mare pe sustenabilitate și antreprenoriat social, reflectând un angajament față de practici comerciale etice și dezvoltarea comunității.

În schimb, s-a înregistrat un trend descendent în: 

  • domeniul fiscalității, unde România continuă să se confrunte cu rezultate slabe în ceea ce privește decalajul de TVA, fiind clasată pe ultimul loc între statele membre UE în raportul din 2023 al Comisiei Europene, cu un decalaj de TVA de 36.7% în 2021. Acest lucru subliniază dificultățile pe care le are România în implementarea soluțiilor eficiente pentru combaterea reală a evaziunii și fraudei fiscale.
  • domeniul educației, unde în 2023, rezultatele la examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională continuă să îngrijoreze printr-o scădere care reflectă atât provocările persistente cu care se confruntă sistemul educațional, cât și lipsa unor măsuri eficiente de creștere a calității.
  • domeniul fondurilor europene, unde România se bucură de o alocare financiară europeană masivă prin PNRR - aproximativ 30 de miliarde de EUR, reprezentând 12% din PIB-ul țării. În contextul unui deficit bugetar semnificativ, este crucial să cheltuim acești bani publici cu prudență, asigurându-ne totodată că fondurile sunt folosite eficient, selectând beneficiari capabili să pre-finanțeze și co-finanțeze proiectele.
  • domeniul IT&C, unde, în ceea ce privește competențele digitale de bază, mai puțin de o treime din populația adultă din România posedă competențe digitale de bază sau peste nivelul de bază, un procent semnificativ mai mic comparativ cu media Uniunii Europene, care se situează la 54%.

„Reziliență” ar fi cuvântul pentru mediul economic românesc pentru anul 2023, în opinia președintelui Romanian Business Leaders, Marius Ștefan.

Avem nevoie să digitalizăm și să modernizăm rapid instituțiile din administrația publică și să îmbunătățim semnificativ relația stat-cetățean-mediu privat. Romanian Business Leaders își dorește un mediu economic prielnic dezvoltării și susținerii antreprenorialului și inovației, ambele condiții fiind necesare pentru o dezvoltare accelerată a societății românești”, a declarat Marius Ștefan în continuare.

Parallax

Vizualizari
114
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri