Denisa Crăciun

Vrei să angajezi lucrători din afara UE? Iată noua regulă introdusă în România

bucatar-Asia-dreamstime

Firmele din România care vor să angajeze muncitori din afara Uniunii Europene trebuie să țină cont de noi reguli privind schimbarea locului de muncă al străinilor care intră pe piața muncii de la noi.

Este vorba despre stabilirea unor condiții în care lucrătorii străini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic sau a Cărții albastre a UE, un nou loc de muncă, la un alt angajator decât cel care a obținut avizul de angajare.

Astfel, Guvernul introduce noi reguli, ce prevăd că un lucrător străin care are un contract individual de muncă (CIM) înregistrat de mai puțin de un an va putea ocupa un nou loc de muncă la un alt angajator doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul inițial, a transmis, vineri, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

„Modificările aduse OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România au fost luate pentru stoparea practicilor incorecte, care perturbau activitatea companiilor și care prejudiciau material angajatorul inițial, cel care suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetățeanului străin pe piața muncii din România” – a transmis Ministerul Muncii.

De asemenea, în cazul în care lucrătorul străin schimbă locul de muncă, dar rămâne la același angajator care a obținut avizul de angajare inițial, noul aviz se eliberează angajatorului fără îndeplinirea tuturor condiţiilor generale şi, după caz, fără îndeplinirea tuturor condiţiilor speciale pentru eliberarea unui astfel de document în cazul lucrătorilor permanenți sau stagiari.

În același timp, un nou aviz de angajare se eliberează unui alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, numai cu îndeplinirea tuturor condiţiilor generale sau speciale, după caz.

Aceste prevederi nu se aplică și în cazul în care încetarea CIM a intervenit din iniţiativa angajatorului anterior, prin acordul părţilor ori prin demisia cetățeanului străin, dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin CIM, conform Legii nr. 53/2003.

Parallax

Vizualizari
817
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri