Denisa Crăciun

Lege împotriva unei firme: Guvernul vrea să interzică antivirusul rus Kaspersky din instituțiile publice românești

Thumbnail

Autoritățile și instituțiile publice din România vor fi obligate să renunțe și să nu mai cumpere produse de tip antivirus de la companii care provin sau sunt controlate de Federația Rusă, așa cum este cazul Kaspersky Lab sau Group-IB, conform unui proiect de lege inițiat de Ministerul Digitalizării, condus de liberalul Sebastian Burduja, transmite HotNews.ro.

Este vorba despre proiectul „Lege privind protecţia sistemelor informatice ale autorităților și instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federația Rusă în Ucraina”.

Versiunea finală a proiectului de lege a fost publicată pe site-ul Ministerului Digitalizării.

HotNews.ro mai punctează că în 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii, toate produsele și serviciile de IT care provin sau sunt controlate de Federația Rusă vor fi deconectate și dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale instituțiilor publice din România, așa cum prevede și proiectul de lege. 

Instituțiile publice care nu respectă prevederile  riscă amenzi între 50.000 lei și 200.000 lei, conform proiectului legislativ.

La începutul lui 2022, în martie, scriam pe StartupCafe.ro că instituția oficială de securitate cibernetică a Germaniei, BSI, avertiza utilizatorii antivirusului Kaspersky că ar exista riscuri ca produsele companiei rusești să fie utilizate de către statul rus pentru a sparge sistemele informatice.

De cealaltă parte, compania rusă de cybersecurity  acuza autoritatea germană de evaluări pe criterii politice.

Pe fondul războiului din Ucraina, BSI transmitea că firma moscovită Kaspersky ar putea fi obligată de statul rus să-i permită să spargă sisteme informatice din străinătate, conform Reuters.

De asemenea, agenții ruși de informații ar putea să spargă sistemele Kaspersky, fără ca producătorul de soluții antivirus să știe.

Pe de altă parte, compania rusească preciza că din 2018 și-a mutat infrastructura de procesare de date în Elveția.

Astfel, statisticile furnizate de clienții săi ar fi procesate la servicii Kaspersky Security Network situate în mai multe țări, printre care Canada și Germania.  

Kaspersky Lab este unul dintre liderii mondiali ai pieței de produse antivirus, cu sute de milioane de utilizatori.

Compania a fost fondată la Moscova, în anul 1997, de IT-istul rus Evgheni Kaspersky, alături de Natalya Kaspersky (soția sa de atunci) și de Alexey De-Monderik și Vadim Bogdanov.

Parallax

Vizualizari
442
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri