Denisa Crăciun

Doar 44% dintre angajații care și-au luat joburi extra în pandemie le mai păstrează după revenirea la birou (studiu)

Angajata la birou

Doar 44% dintre angajații români care și-au luat proiecte sau joburi extra în perioada pandemiei le mai păstrează după revenirea la birou, arată un studiu realizat de o platformă de recrutare online. 

Astfel, 25% dintre cei care au avut în ultimii ani un job sau proiecte în plus încă le mai păstrează și 19% au renunțat la ele între timp, potrivit BestJobs.

De asemenea, 19% au în prezent un job extra ce poate fi făcut după programul de la locul de muncă principal.

Conform studiului, 38% dintre angajați și-au păstrat doar jobul principal. 

Peste 20% dintre angajații români care au lucrat remote în perioada pandemiei au revenit la birou fie complet, fie în format hibrid, drept urmare nu au putut să preia noi proiecte sau joburi extra pentru a-și suplimenta veniturile.

„Datele sondajului arată că supra-angajarea forței de muncă a accelerat în timpul pandemiei, întrucât, în contextul muncii de acasă, angajații au putut folosi timpul petrecut pe deplasarea dintre birou și domiciliu pentru a obține un venit în plus, dar și pentru că acest mod de lucru le-a permis să își organizeze sarcinile diferit de cum ar fi făcut-o în colectivul de lucru”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs Romania.

Motivul principal pentru care angajații aleg să muncească în plus este suplimentarea veniturilor în cazul a 65% dintre respondenți, iar restul de 35% își doresc dezvoltarea aptitudinilor profesionale sau creșterea satisfacției în raport cu munca.

Chiar și așa, aproximativ 70% se tem că două locuri de muncă reduc semnificativ timpul liber.

Totodată, printre dezavantaje, respondenții au mai menționat:

  • scăderea productivității de la jobul principal și ratarea promovărilor (20%); 
  • epuizare psihică (5%);
  • posibilitatea ca angajatorul principal să afle și acest lucru să ducă la concediere (tot 5%).

„Pe BestJobs, observăm că numărul joburilor în întregime remote a rămas constant anul acesta, în jurul valorii de 10% din total, pe când volumul de joburi hibrid a crescut considerabil, fiind disponibile acum de 5 ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. În prezent, pentru aproape 20% dintre joburile active, candidații pot împărți activitatea între birou și spațiul de lucru preferat. Acest mod de lucru a devenit favorit în rândul candidaților, care își doresc în continuare flexibilitatea muncii de acasă, dar care au descoperit și că pot să își diversifice veniturile găsind oportunități suplimentare astfel”, adaugă Ana Vișian.

Alte rezultate ale studiului:

  • 60% dintre participanții la sondaj au spus că au primit oferte direct pentru proiecte extra;
  • 30% au căutat pe platformele de recrutare;
  • 10% au apelat la rețeaua de cunoștințe.
  • În cazul a peste 63%, angajatorul a știut de proiectele extra/ cele două locuri de muncă;
  • 39% cred că este sustenabil pe termen lung să aibă activități extra pe lângă jobul principal, dacă timpul le permite acest lucru.

Această variabilă este înlocuită de volumul de muncă impus în cazul a 25%, în timp ce peste 7% consideră că da, atât timp cât nu le afectează relația cu angajatorul.

Pe de altă parte, peste 28% consideră că nu este sustenabil, deoarece pe termen lung, dezavantajele cântăresc mai mult.

Chiar și așa, nu toți angajații își mai permit să își ia proiecte extra sau un job secundar, din cauza volumului de muncă mare, a modului de lucru sau a domeniului de activitate solicitant.

Din acest motiv, criteriile la care angajații se gândesc atunci când iau în calcul proiecte extra/ un job secundar sunt:

  1. să le crească veniturile suficient cât să merite efortul (aproape 30%);
  2. să nu fie nevoie de prezență fizică în ambele locuri (peste 25%);
  3. să fie în același domeniu cu pregătirea lor sau cu ce își doresc să dezvolte (peste 25%);
  4. să aibă un volum de lucru ușor de gestionat (aproximativ 15%).

Sondajul a fost efectuat în perioada octombrie-noiembrie, pe un eșantion de 1.165 de utilizatori de internet din România. 

Parallax

Vizualizari
97
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri