Denisa Crăciun

Joburi 2022: Românii și-au căutat locuri de muncă mai mult decât în 2021

Joburi în 2022

În 2022, românii și-au căutat joburi mai mult decât în 2021, potrivit unei platforme de recrutare online, care mai arată că aceștia au aplicat, în medie, la 6 anunțuri de angajare pe lună, de două ori mai multe decât anul trecut.

Numărul total al candidaților a fost cu 62% mai mare în 2022 față de 2021, conform BestJobs.

Dintre candidații care și-au completat CV-ul pe platformă în 2022, 54% au menționat cel puțin o experiență profesională anterioară. 35% dintre ei specifică cel puțin o limbă străină printre cunoștințe și 14% au permis de conducere.

Totodată, 47% vor să fie contactați de recrutori cu oferte de angajare, chiar dacă nu caută activ un loc de muncă, iar 5% spun că sunt dispuși să se relocheze pentru noul job. 

98% dintre candidații români au declarat, în 2022, că își doresc să știe salariul sau intervalul salarial pentru jobul la care aplică, iar cei mai mulți dintre ei au aplicat cu precădere la joburi care menționau salariul în anunțul de angajare.

„Candidații români au fost mult mai activi în căutarea unui nou job anul acesta. Datele mai arată că sunt tot mai pregătiți, iar pentru a se angaja în domeniul și departamentul pe care și-l doresc, majoritatea mizează în primul rând pe abilitățile specifice dobândite în joburile anterioare sau în urma unui stagiu de practică, voluntariat, internship, în cazul candidaților mai tineri”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.

73% din candidații de pe BestJobs vin din București, județele Timiș, Cluj, Brașov, Iași, Prahova și Constanța, iar 27% aparțin de orașe mai mici.

De asemenea, la capitolul domenii de activititate: 

  • 18% au experiență în vânzări;

  • 11% în management;

  • aproximativ 10% în domeniul administrativ;

  • 9% în producție / logistică.

Și candidații cu experiență în domenii precum financiar-contabilitate, inginerie, specialiști/tehnicieni, call center, HoReCa, Transport, IT și-au căutat activ noi oportunități de joburi.

Top joburi preferate de candidații români, în 2022

Aproape 1 din 5 candidați de pe platforma de recrutare online au vârsta între 18 și 24 ani și aplică pentru joburi entry-level.

Domeniile preferate de ei sunt:

  • Call-center;
  • Vânzări;
  • Administrativ/ Secretariat;
  • Marketing.

Alți 22% din totalul candidaților au vârsta între 25 și 34 de ani, 23% au între 35 și 44 de ani și 22% au între 45 și 54 de ani. Cei mai mulți dintre candidații activi (aproape 55%) au fost bărbați, iar restul de 45%, femei.

Parallax

Vizualizari
165
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri