Raluca Abrihan

IT-iştii români din străinătate ar vrea să se întoarcă în ţară. Ce factori le influenţează decizia – studiu

Thumbnail

Circa 77% dintre specialiştii IT români stabiliți în străinătate sunt deschiși la ideea de a se întoarce în țară, tentaţi în special de salariile mari, dar consideră cruciale contextul politic, sistemul de sănătate și cel de educație în luarea unei decizii clare, arată un studiu realizat de DB Global Technology şi Catalyst Solutions.

 

Rezultatele IT Community Relocation Survey arată că 77% dintre respondenți sunt deschiși la ideea de a se întoarce în țară, deși 43% sunt foarte puțin sau deloc informați cu privire la evoluția sectorului IT din România. Dintre cei care nu iau în considerare revenirea în România, 40% sunt de părere că ar fi dificil să economisească bani în țara natală.

Atât specialiștii români care ar fi dispuși să se întoarcă în țară, cât și cei care au revenit deja, au enumerat salariul, beneficiile extrasalariale și oportunitățile de dezvoltare profesională printre cele mai importante criterii pe care își bazează decizia. De asemenea, 80% dintre cei care lucrează în străinătate consideră cruciale contextul politic, sistemul de sănătate și cel de educație.

„Sectorul IT din România are un potențial enorm și oferă numeroase oportunități pentru specialiștii în căutarea dezvoltării profesionale, prin acces la proiecte variate și echipe experimentate aflate în continuă extindere. Rezultatele acestui studiu indică atât disponibilitatea profesioniștilor români din străinătate de a reveni în țară, cât și necesitatea de a le oferi informații complete și de actualitate despre beneficiile pe care le poate avea o carieră în România”, a declarat Iulia Cîrmaciu, Director HR la DB Global Technology.

„Estimările ANIS arată că, în 2017, industria IT din România ajunge la venituri ce depășesc 4 miliarde de euro, iar prognozele indică posibile creșteri anuale de minimum 15% în următorii 3-5 ani. Atât segmentul companiilor mari, cât și cel al companiilor de tip start-up sunt în plină efervescență și oferă proiecte și oportunități extrem de interesante. Ne așteptăm ca în următorii ani România să se poziționeze ferm drept cel mai activ hub de tehnologie din regiune”, a declarat Valerica Dragomir, director executiv ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii).

IT Community Relocation Survey a fost realizat de DB Global Technology și Catalyst Solutions, cu participarea a 400 de specialiști IT români stabiliți în țări precum Olanda, Elveția, Germania sau Marea Britanie.

Parallax

Vizualizari
3785
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ma cam indoiesc de acuratetea rezultatelor. Esantionul de 400 de persoane este, dupa parerea mea nereprezentativ. In grupul meu de prieteni si cunoscuti, o covarsitoare proportie nu vrea sa auda de repatriere(lucrez in IT de 12 ani, grupul la care fac referinta lucreaza in IT). Doar grupul acela ar fi 25% din cei 400 de respondenti.

"Circa 77% dintre specialiştii IT români stabiliți în străinătate sunt deschiși la ideea de a se întoarce în țară, tentaţi în special de salariile mari" - haha, nu pot lua in serios afirmatia asta. Ce salarii mari?

Lasati manipularea si faceti un survey serios, cu oameni si rezultate serioase. Nu vrea nici naiba sa se intoarca in tara, si de aceea vad CV-uri de IT-isti romani din Romania care aplica la mine la firma zilnic...

Exista exod, nu vice-versa. Dati delete si mai bagati of fisa la articolul asta de 2 lei.

poza de profil
Num
Num
Adauagti si lipsa acuta de "proper leadership" in companiile romanesti (din pacate).
Multi tineri IT-isti pe langa faptul ca au nevoie de infrastructura necesara sa-si desfasorare activitatea sunt de asemenea pretentiosi la ce valori adera si cum sunt lideri care conduc valorile.
Din pacate, in Romania, liderii acestor companii locale nu sunt departe de reflectia guvernului, astfel ca o sa dureze +- 25-30 de ani pana cand tinerii plecati vor reconsidera Romania impreuna cu valorile pe care le promoveaza.
poza de profil
Bucica
Adrian
Eu tare as vrea sa vad cum un specialist roman platit cu peste 4000 de euro in UK, Germania, Elvetia se va intoarce la 3000 in Romania + birocratie + coruptie + orase fara infrastructura + fara autostrazi +......Singurul lucru bun in RO sunt taxele mai mici si costul vietii de zi cu zi.
Am serioase indoieli in ceea ce priveste studiul cu pricina.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri