Razvan Tataru

Investițiile imobiliare din România s-au înjumătățit în primele 6 luni ale anului 2023 (analiză)

București noaptea

În prima jumătate a anului 2023, au fost înregistrate investiții imobiliare în valoare totală de 168 milioane euro în România, la jumătate față de anul trecut, conform unei analize realizate de o firmă de consultanță.

Tranzacțiile în segmentul industrial și logistic au reprezentat 36% din totalul investițiilor, segmentul birourilor a însemnat 31%, retailul a generat 23% și hotelurile au reprezentat aproape 11%.

Creșterea constantă a chiriilor, influențată de rata inflației și de tranziția către o piață a proprietarilor, în cazul spațiilor industriale, a contribuit într-o anumită măsură la limitarea presiunilor de creștere a randamentelor.

”Cu un cost de finanțare all-in de peste 5,5% în regiunea ECE, determinat în mare parte de saltul ratelor de pe piața monetară (Euribor la 3 luni a crescut de la -0,6% la sfârșitul anului 2021 la peste 3,7% în august 2023), costul banilor este cel mai relevant aspect în contextul creșterii randamentelor. Asta deoarece băncile românești rămân deschise la finanțarea tranzacțiilor, în măsura în care cumpărătorul se simte confortabil cu aceste rate. În alta ordine de idei, consultanții Colliers observă o preferință clară pentru activele de o calitate superioară, care generează și care sunt aliniate la standardele ESG”, arată analiștii.

„Piața se află în faza de descoperire a prețurilor, astfel că nici cumpărătorii, nici vânzătorii nu își doresc să fie cei cărora tendințele pieței le vor demonstra peste câteva trimestre că s-au înșelat. Prin urmare, discrepanța dintre așteptările cumpărătorilor și cele ale vânzătorilor este, cu siguranță, mai mare decât a fost în trecutul recent. Principalele puncte sensibile în acest caz sunt, bineînțeles, ratele dobânzilor crescute semnificativ față de anii trecuți. La fel de importante sunt și incertitudinile legate de evoluția viitoare a ratelor dobânzilor”, explică Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers.

Totodată, consultanții spun că mai multe tranzacții mari ar putea fi încheiate în a doua parte a anului, ceea ce ar duce volumul total al anului 2023 la 500-600 milioane euro, aproximativ jumătate din cele 1,2 miliarde euro înregistrate anul trecut.

„Per ansamblu, 2023 pare mai degrabă un an în expectativă în care investitorii și proprietarii fac bilanțul a ceea ce se întâmplă pe piețele financiare. În urma ultimei perioade de majorări de rate, BCE, precum și Fed, par că nu mai anunță alte majorări pentru moment. Acest lucru înseamnă că, dacă scăderea așteptată a inflației se concretizează, iar noi vedem unele semne încurajatoare, ratele dobânzilor ar putea începe să scadă la sfârșitul lui 2023 sau la începutul lui 2024”, a declarat Anca Merdescu.

La nivelul Europei Centrale și de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia), în prima jumătate a lui 2023, volumul total al investițiilor a scăzut de aproximativ trei ori, până la 2 miliarde euro. Totodată, volumul total al investițiilor pentru întregul an este estimat la 5 miliarde euro, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai slabe rezultate din ultimii 10 ani.

Parallax

Vizualizari
264
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri