Claudiu Zamfir

Insolvența la români: Cazuri mai puține, pagube mai mari. TOP domenii

Thumbnail

Numărul firmelor românești, cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro, pentru care s-au deschis proceduri de insolvență este în scădere, dar valoarea pagubelor aduse creditorilor este în creștere, în primele 6 luni ale anului 2018 față de aceeași perioadă a anului trecut, relevă un studiu publicat recent de Coface.

Potrivit companiei de management al creanțelor Coface România, 189 de firme românești cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro au intrat în insolvență în primele 6 luni ale anului 2018. Deși numărul insolvențelor din prima jumătate a anului curent este la un minim al ultimilor 10 ani, pierderile generate creditorilor sunt la un nivel foarte ridicat, aproape de pierderile maxime din ultimul deceniu.

Thumbnail

Conform datelor preliminare publicate de Biroul procedurilor de insolvență și in baza metodologiei Coface, în primul semestru al anului 2018 s-au deschis 4.199 proceduri noi de insolvență, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior, cand s-au deschis 4.442 de insolvențe. Firmele insolvente în primul semestru al acestui an au cauzat creditorilor (institutiilor de credit, furnizorilor etc.) pierderi totale de aproape 5 milarde de lei, în crestere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă din 2017.

De asemenea, numarul locurilor de munca înregistrate de firmele insolvente în primul semestru 2018 este în crestere cu 35%, ajungând la aproape 26.000 de salariati.

Thumbnail

Evolutia insolvențelor și impactul economic

 • Cresterea impactului companiilor insolvente asupra mediului de afaceri este înregistrată pe fondul deteriorării contextului fiscal și antreprenorial din România, care alimentează o fluctuație majoră a ritmului creșterii economice si a companiilor nou înregistrate în comparație cu cele care își întrerup activitatea. Perioada de expansiune este mult peste potențial și poate fi urmată de o recesiune mai dură.

 

 • Contextul macroeconomic devine instabil din cauza politicilor fiscale prociclice care alimentează creșterea unui deficit fiscal foarte ridicat într-o perioada de temperare a cresterii economice.

 

 • Deficitul fiscal în primul semestru 2018 este de 14,96 miliarde RON, cel mai ridicat din ultimii 8 ani, de aproape 2,4 ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului anterior. Decalajul dintre veniturile și cheltuielile publice creste accelerat, în contextul in care trimestrul II a inregistrat un deficit fiscal de 10 miliarde RON, de doua ori peste nivelul din primul trimestru;

 

 • Deficitul fiscal record este determinat de creșterea cheltuielilor publice (+19%), mult mai accelerat fata de avansul veniturilor publice (+12,6%). Cheltuielile publice sunt concentrate in proportie de 71% in cheltuieli de personal (care cresc cu 24%, totalizand o crestere de aproape 50% in ultimii trei ani) si cheltuieli cu ajutoare sociale (care avanseaza cu +14%);

 

 • Cresterile de salarii se reflecta in avansul consumului, care alimenteaza presiuni inflationiste semnificative in contextul unei productii domestice limitate. Inflatia anuala creste la 5,4% in Iunie, cel mai ridicat nivel din UE;

 

 • Dobânzile din piata monetara interbancara cresc in linie cu inflatia, in contextul lansarii unei politici monetare restrictive intr-un ritm acomodativ (gradual) de catre BNR;

 

 • Cresterea economica a decelerat la 4,2% in primul semestru din acest an si se va incadra in intervalul 4% - 4,5% pe parcursul intregului an, semnificativ sub prognoza de 5,5% pe care este bazat bugetul public pentru anul curent;

 

 • Temperarea creșterii economice este determinata de scaderea gradului de incredere a consumatorului, care inregistreaza cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. O explicatie este scaderea venitului disponibil din cauza cresterii dobanzilor pentru creditele aflate in derulare si cresterea preturilor pentru majoritatea produselor din cosul de consum.

 

 • Mediul de afaceri este afectat de regenerarea distructiva. Numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea in primul semestru din 2018 este de 74.442 de firme, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, numarul SRL-urilor nou inmatriculate in primul semestru al anului curent este de 45.276, in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada din 2017. Acest fapt indica o deteriorare a increderii in perspectivele economiei pe termen mediu-lung din partea antreprenorilor actuali sau a celor care se gandesc sa infiinteze o companie.

Thumbnail

Sectoarele cu cele mai multe insolvențe

Cele mai multe insolvente deschise in primul semestru al anului curent au fost în:

 • comertul cu amanuntul (674),
 • constructii (663) ,
 • comertul cu ridicata si distributie (624).

„Principalii factori care duc la deteriorarea comportamentului de plata a companiilor, pe de o parte, respectiv scaderea nivelului de incredere a antreprenorilor, pe de alta parte, sunt cresterea cheltuielilor, in special cele cu salariile, utilitatile si combustibilul, cresterea cheltuielilor privind dobanzile si rambursarea creditelor bancare, impredictibilitatea fiscala. La toate acestea se adauga economia subterana din Romania, estimata de Comisia Europeana la aproape 28% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE dupa Bulgaria, ceea ce permite concurenta neloiala si dificultatea de a fi competitiv, dificultatea de a gasi forta de munca la un salariu care sa reflecte productivitatea reala”,a precizat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

Parallax

Vizualizari
592
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri