Raluca Abrihan

Mai multe firme şi PFA-uri, în insolvenţă, în acest an. Cele mai afectate domenii

Thumbnail

Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a crescut în primele zece luni din acest an cu 8,85%, comparativ cu perioada similară din 2016, la 7.344 unități, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), notează Agerpres.

 

Cele mai multe firme și PFA-uri în insolvență sunt din București, respectiv 1.601, în creștere cu 17,46% comparativ cu ianuarie — octombrie 2016, Capitala fiind urmată de județele Iași, cu 433 (+19,23%), Bihor, cu 402 cazuri (-14,1%) și Constanța, cu 311 (+19,16%).

Numărul cel mai mare de insolvențe a fost înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor — 2.238, în creștere cu 7,75%.

În luna octombrie 2017, au intrat în insolvență 903 firme și PFA, cele mai multe din București (208) și județele Bihor (51) și Iași (48).

De asemenea, în perioada ianuarie-octombrie 2017, un număr de 13.249 firme și-au suspendat activitatea (-2,9%), iar 24.254 au fost dizolvate (-5,2%).

Deși în România se poate remarca un interes crescut în ce privește înființarea firmelor și PFA-urilor în comerț online, totuși, în domeniul comerțului privit în ansamblu, se poate constata un minim al ultimilor 5 ani”, a declarat Cristian Bărcan, fondator al REGnet.ro, companie specializată în înființări și modificări de SRL și PFA.

Față de perioada ianuarie-septembrie a anului 2016, numărul de profesioniști ce s-au înființat în domeniul comerțului cu ridicata sau cu amănuntul, precum și repararea autovehiculelor și motocicletelor, a scăzut cu peste 12,6%, în condițiile în care domeniul era cel mai căutat de antreprenori în ultimii 5 ani.

Inițiativa antreprenorială din România (SRL, SA) este dominată de bărbați, cu 63,17%, restul de 36,83% fiind femei, reiese din distribuția pe sexe a asociaților/acționarilor persoanelor juridice active, potrivit datelor ONRC, analizate de REGnet.ro. Și în cazul PFA proporțiile se păstrază, cu 60,69% bărbați și 39,31% femei.

Vezi aici profilul antreprenorului

 

Parallax

Vizualizari
3221
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
HORIA
ROMANOV
Revin si la acest articol. Cum poate intra o PFA in faliment? Acest lucru nu este reglementat in lege. Doar societatile comerciale intra in faliment.
poza de profil
Ovidiu D.
Popica
Dragă Horia, PFA poate da faliment si, mai mult, răspunde (în anumite condiții) cu averea titularului, adică a persoanei fizice autorizate. E mai mult de discutat pe această temă dar, pe scurt, iată câteva lucruri pe care e util să le știi, din OUG 44/2008 (pe care o poți găsi și pe Site-ul Registrului Comerțului (http://www.onrc.ro/documente/legislatie/OUG_Nr_44_2008.pdf):
ART. 20
(1) PFA răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolvenţă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările ulterioare, dacă are calitatea de
comerciant, potrivit art. 7 din Codul comercial.
(2) Creditorii îşi vor executa creanţele potrivit dreptului comun, în cazul în care PFA nu are calitatea de comerciant.
(3) Orice persoană interesată poate face dovada calităţii de comerciant în cadrul procedurii insolvenţei sau separat, prin acţiune în constatare, dacă justifică un interes legitim.
ART. 26
Persoana fizică titulară a întreprinderii individuale răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul, iar în caz de insolvenţă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006, cu modificările ulterioare.

Pentru procedura simplificată de insolvență poți citi Legea 85/2006 cu actualizări.

Dacă te afli cumva în această situație, recomandarea noastră este să iei legătura cu un specialist (avocat, jurist) să vezi ce e de făcut.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri