Adi Iacob
Birocrația, lipsa forței de muncă și fiscalitatea excesivă sunt în continuare dificultățile cele mai importante cu care se confruntă IMM-urile în 2018, potrivit lucrării Carta Albă a IMM-urilor din România, ediţia a XVI-a, realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Lucrarea reprezintă o analiză aprofundată a sectorului IMM din România, ce evidenţiază cantitativ şi calitativ situaţia, tendinţele, percepţia mediului de afaceri constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcţii de susţinere şi dezvoltare ale mediului de afaceri românesc.
Anul trecut, birocrația ocupa locul al doilea în topul problemelor cu care se confruntă micile afaceri, după concurența neloială (care anul acesta ocupă locul 4).
Printre dificultățile menționate de antreprenorii români chestionați se află:
Din perspectiva modalităților de finanțare a afacerilor, Florin Jianu, șeful CNIPMMR, subliniază că 8 din 10 întreprinzători se autofinanțează, în timp ce doar pentru 1 din 10 antreprenori fondurile europene reprezintă o oportunitate.
De asemenea, Florin Jianu precizează că 3 din 10 întreprinzători români consideră evoluția mediului de afaceri ca fiin una pozitivă. Acest trend este în creștere față de anul trecut cu aproximativ 4 procente.
Printre principalele oportunități în afaceri ale IMM-urilor în anul 2018, antreprenorii chestionați au precizat:
De asemenea, raportul de cercetare arată că 11,17% dintre persoanele investigate au anticipat o evoluție pozitivă a situației economice a României în anul 2018. Acest procent este aproape identic cu cel din anul anterior (2017: 11,07%).