Claudiu Zamfir

Doi români au început o afacere cu 4.500 de euro strânși la nuntă și acum au vânzări de 60.000-80.000 de euro pe an

Thumbnail

Doi tineri, soț și soție, din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, au început o afacere cu 4.500 de euro, banii strânși la nuntă, iar acum, după 13 ani, fac vânzări anuale de 60.000-80.000 de euro, relatează luni agenția Mediafax.

Este vorba de o mică fermă de șinșile, niște rozătoare adorate ca animale de companie, dar care au și o blană foarte prețioasă. De aici, o afacere cu potențial, cu două surse de creștere.

Soții Barbu au început în urmă cu 13 ani cu 3 familii de șinșile. Fiecare familie este cimpusă din 5 femele și un mascul, iar prețul de cumoărare de atunci era de 1.500 de euro. Acum au ajuns la 2.000 de exemplare, iar blana o vând la bursa de blănuri din Danemarca, prin intermediul internetului.

Ciprian Barbu, crescătorul de şinşile din Beclean, îşi aminteşte că nu a fost deloc uşor, şi în urmă cu câţiva ani, au murit toate animalele, însă el şi soţia lui au avut puterea să o ia de la capăt şi au reuşit să dezvolte o afacere inedită, într-un depozit de mici dimensiuni, de la marginea oraşului Beclean.

“Cresc şinşilă din 2005 şi este destul de greu să te ocupi de aceste animăluţe. Este o zi de muncă cu normă întreagă pentru două persoane. Am început destul de greu pentru că erau foarte scumpe. Când am început era 1.500 de euro o familie formată din cinci femele şi un mascul. Am început cu trei familii în care am investit banii de la nuntă - tot ce am tot ce a rămas. Este, acum, afacerea familiei, suntem numai noi doi – eu şi soţia iar banii care ne rămân îi investim. Sperăm că în momentul în care vom reuşi să mai automatizăm ne va fi ceva mai uşor”, a povestit proprietarul afacerii din Beclean, Ciprian Barbu, citat de Mediafax.

În halele din Beclean, Ciprian are 2.000 de exemplare de şinşila, iar anul se anunţă a fi unul cât se poate de bun mai ales că valorifică blăniţele pe bursa de blănuri din Danemarca, ţările nordice fiind interesate extrem de mult de blana şinşilelor.

“O blăniţă de şinşilă se vinde în medie cu 30-40 de euro. La ultima licitaţie din Danemarca, la blănurile de top s-au vândut şi cu 1.600 de coroane adică 300 de euro. Noi lucrăm şi cu Bursa din Danemarca şi cu un spaniol, vindem unde se dă mai bine. Nu este foarte complicat să ajungi să vinzi pe bursa din Danemarca însă se plătesc şi brokeri care iau 11 euro la fiecare blăniţă tranzacţionată. Anual vând cam 2.000 de blăniţe la 30 - 40 de euro. Cred că anul acesta va fi un an foarte bun, am trecut deja de 1.100 de pui” a mai spus Ciprian Barbu.

Afacerea nu a demarat imediat. Șofer de profesie, din 2005 până prin 2014, Ciprian și-a condus în paralel mica fermă cu un autocar. Din banii agonisiți ca șofer de autocar, el și-a mai cumpărat 100 de femele de șinșila și abia apoi a reușit să renunțe la job și să conducă doar afecerea, după cum a relatat și ziarul local stiridinbeclean.ro.

A avut și momente foarte grele: în 2010 i-au murit toate animalele și niciun veterinar nu a reușit să-i spună ce au pățit. S-a redresat apoi și a ajuns independent financiar din afacere.

Și în prezent Ciprian întâmpină o problemă majoră: lipsa forței de muncă. El susține că are nevoie de oameni care să fie pasionaţi şi să iubească micile animale, mai scrie Mediafax.

Parallax

Vizualizari
9244
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
"... oameni care să fie pasionaţi şi să iubească micile animale."
Zău? Pasionați de ucidere? Cum draq iubești animalele dacă le înmulțești ca să le jupoi?
poza de profil
George
Popovici
Sper sa nu găsiți pe nimeni.
poza de profil
Ina
Bulina
Păi și mie-mi plac caii, dar nu m-am angajat la un abator.
poza de profil
Ilarion
Irondel
O mizerie de idee si o mizerie de afacere.
Sper sa falimenteze cat mai curand.
poza de profil
Daniel
Stefan
Animale de companie cu blana pretioasa. Serios??? Asta e afacere? Asa ceva nu ar trebui promovat pe startupcafe. Nu e o idee inteligenta. E simplu sa faci business cu luand vietile unor animale, nu e nimic inteligent in asta si nici nu aduce vreun beneficiu real utilizatorului final. Ce sa mai zic?! Daca atata pot unii...no comment!
poza de profil
Lavinia-Cristina
Iosif-Lazăr
Serios? Asa ceva promovati ca idee de afacere? Altceva nu se putea promova decat o afacere facuta prin uciderea fara sens, doar pentru profit, a unor animale? Si cat de ironic sa incheiati articolul cu marea problema cu forta de munca... Sunt atat de multe idei si afaceri in Romania care merita promovate si care in acelasi timp duc la imbunatatirea societatii, bazate pe inovare, si voi v-ati gasit sa scrieti despre o ferma de blanuri...care nu numai ca este cruzime si suferinta, dar nu ajuta cu nimic societatea sau economia... decat imbogatirea proprietarilor si a dealerilor danezi! Nu pot decat sa sper ca vor falimenta cat de curand!
poza de profil
Raluca
Axinte
O mizerie de articol. Cum puteti promova asa ceva? Care este "ideea" de afaceri? Sa jupoi animale? Ce minti stralucite. Cam asta se intampla si cand omul traia in pielea goala in pesteri si trebuia sa se acopere cu ceva. Sunt dezamagita de voi. Nu e nimic creativ, demn de admiratie, inteligent in "afacerea" asta. Ce anume promovati? Cat despre domnul care vrea sa recruteze iubitori de animale... ma infior.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri