Luminita Pirvu

Idee de afacere românească: transformă uleiul uzat în săpun eco

Imagine principala
Ioana Matei, antreprenor Jovis Cosmetics

O antreprenoare din Constanța se numără printre finaliștii concursului Young Champions of the Earth, organizat de Națiunile Unite pentru Mediu (UNO Environment). Ioana Matei, proprietara unei făbricuțe de săpunuri, vrea să recicleze uleiului alimentar uzat și să-l transforme în produs de curațenie eco-friendly. Această idee de afacere a fost selectată printre primele cinci din Europa și intră în competiția pentru premiul cel mare, în valoare de 15 000 de dolari.  

Ideea acesteia este de a dezvolta un model de afaceri bazat pe reciclarea uleiului de gătit care va putea fi utilizat ca săpun și detergent. Proiectul are ca scop creșterea ratei de reciclare și reducerea poluării, creearea unor produse de curățare ecologice și contribuirea la crearea unor comunități durabile. De asemenea, modelul  poate fi implementat de municipalități, la nivel local, cu beneficii importante pentru mediu.

Ioana a încorporat uleiul de gătit în rețetele de săpun proprii și a avut rezultate peste așteptări. Înainte de utilizarea uleiului de gatit, acesta trebuie filtrat de orice impurități. "Una dintre cele mai frecvente întrebări ale oamenilor atunci când aud despre utilizarea uleiului de gătit pentru săpun este dacă acesta își pastrează mirosul, însă vă asigur că acesta nu supraviețuiește procesului de saponificare. Săpunurile rezultate pot avea mirosuri încântătoare, mai ales dacă se adaugă arome", explică antreprenoarea.

Ioana povestește că totul a început ca un proiect personal și un blog prin care îi învața pe oameni cum să-și facă propriile produse cosmetice naturale acasă și cum să-și îngrijească natural pielea. Apoi proiectul s-a transformat în afacere", explică antreprenoarea.

Ioana Matei are 26 de ani și este antreprenor cu o diplomă în ecologie și un masterat în evaluarea impactului asupra mediului. În urma cu sapte ani, in 2010 și-a construit o fabricuță de săpunuri handmade pe care le comercializează prin intermediul unui magazin online Jovis Cosmetics. Acum are propria afacere în fabricarea săpunului ecologic, manual, din ingrediente naturale 100%.

Proiectul Ioanei Matei a fost selectat dintre peste 600 de aplicatii iar, în următoarea etapa a competiției se va vota public online pentru a stabili finaliștii. Un juriu global va decide cine este câstigătorul pentru zona Europa.

În fiecare an sunt selectați câte un caștigator din fiecare regiune globală Africa, Asia-Pacific, Europa, America Latină și Caraibe, America de Nord și Asia de Vest. Câștigătorii primesc un premiu în valoare de 15.000 de dolari fiecare pentru a-și putea pune în practică ideea de afacere. 

De asemenea, câștigătorii vor putea participa gratuit la un curs de antreprenoriat intensiv de o săptămână în Europa, pot avea acces la mentori specializați în comunicare, planificare de proiect, management financiar și vor beneficia de expunere în presa internațională.

Citește și:

De la blog la magazin online de cosmetice bio. Cum se transformă o pasiune în afacere de familie

 

 

Parallax

Vizualizari
2262
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri