Alex Mihaileanu
Andrei Firoiu, un antreprenor din Timisoara care a realizat o “harta” a ecosistemului de startupuri din orasul de pe Bega, crede ca exista toate premizele pentru care orasul sau poate deveni un centru antreprenorial important in zona de afaceri in tehnologie, cu atat mai mult cu cat se bucura de sustinerea autoritatilor.
De ce era necesar Timisoara Startups, un director al startupurilor de tehnologie? "Era nevoie de o privire de ansamblu peste intreaga comunitate locala. Ideea efectiva am ‘furat-o’ de la prietenii nostri din Cluj, care au si ei ClujStartups.com. Mi s-a parut solutia cea mai simpla prin care poti agrega in mod public toate aceste informatii", spune Firoiu. Potrivit acestuia, implementarea tehnica a durat foarte putin, iar colectarea si agregarea informatiilor despre oameni si startupuri a luat cateva zile de lucru.
In directorul nou-creat, au fost adaugate, pana in prezent, 40 de afaceri, inclusiv dintre cele inchise intre timp, noua mai exact. Scopul este si acela de a documenta evolutia businessurilor de tehnologie incepute in Timisoara. Dintre celelalte 31, unul a trecut printr-un program de accelerare, unul a primit finantare de la un angel-investor si trei dintre ele au primit finantari de serie A sau B. Printre cele din urma se numara si 123ContactForms, care a primit, in iunie 2015, o investitie de un milion de dolari de la fondul Catalyst Romania.
"Planul este sa fac acest proiect open-source si sa-l postez pe GitHub. Vreau sa devina un proiect colaborativ, in care oricine poate adauga informatii, si in al doilea rand, sa poata fi clonat si folosit si de catre alte comunitati/orase. Am avut multe discutii pe tema starii de fapt a comunitatii locale de startup din Timisoara, opinia generala fiind ca nu prea exista. Era nevoie de un director nu doar pentru ca cei din afara sa ne gaseasca, ci si pentru ca cei din comunitate sa se poata cunoaste intre ei, pentru a facilita dezvoltarea de relatii in interiorul comunitatii."
Potrivit antreprenorului, Timisoara are potential sa devina un hub local pentru startupuri de tehnologie. "Exista cateva componente vitale pentru ca un oras/regiune sa devina un hub antreprenorial: un centru educational dinamic si puternic, acces la fonduri (private sau publice), suport si sustinere din partea autoritatilor si unul sau mai multe nuclee organizationale care sa puna totul cap la cap si sa faca ecosistemul sa functioneze in mod unitar. Toate aceste componente exista deja in Timisoara, cu un grad mai mic sau mare de dezvoltare. Suntem deja un hub tehnologic important si crestem in mod sustinut si pe zona de startup."
In plus, spune Firoiu, plasarea pe harta este cel mai important atu al orasului: "Suntem la 2,5 ore de Budapesta si 5 de Viena (da, este mai usor sa ajungem la Viena, decat la Bucuresti). Asta se traduce in acces facil la doua hub-uri tehnologice emergente importante din Europa, la comunitati, know-how si resurse financiare."
Din punctul sau de vedere, in mod ideal, facilitatile pe care ar trebui sa le ofere statul si autoritatile locale pentru stimula dezvoltarea unui ecosistem de afaceri in tehnologie se leaga de resursele financiare si logistice, "dar aplicate sau folosite intr-un mod mai eficient ca pana acum".
"Autoritatile inca nu detin know-how-ul necesar pentru a oferi programe viabile pentru startupuri globale (cu hipercrestere), care au nevoie de cu totul alte conditii fata de afacerile locale. Ar trebui sa inteleaga acest fapt si sa consulte specialisti din domeniu. Co-investitii in startupuri (alaturi de investitori privati), crearea de programe educationale si de accelerare, asigurarea de spatii ieftine pentru startup-uri si evenimente sunt doar cateva exemple", adauga antreprenorul.
In acelasi timp, el este de parere ca potentialul Timisoarei este cu atat mai mare cu cat autoritatile s-au implicat in ultimii ani, iar orasul nu este strain de ideea de incubatoare de afaceri.
"Avem deja pasi facuti in aceasta directie. Pana acum doi ani, sub conducerea lui Radu Ticiu (fondator 123ContactForms - n.r.), a functionat un incubator de afaceri finanatat in parteneriat tripartit de catre Primarie, Prefectura si Universitatea Politehnica. Ulterior, separat, si Prefectura si Primaria au initiat programe de incubare. Primaria se lauda in acest moment cu cel mai nou si modern proiect - Incuboxx. Deci se poate zice ca autoritatile au intentii bune in aceasta directie, doar ca mai trebuie ca aceste intentii sa ia si directia cea mai potrivita", conchide Andrei Firoiu.
Andrei Firoiu este partener si manager al companiei de dezvoltare web Net Interactions din Timisoara si fondatorul a alte doua produse online, Azi La Pranz si Obli.co. Mai multe detalii despre antreprenor, pe pagina sa de LinkedIn.