Raluca Abrihan
Google lansează o platfrormă unde cei interesaţi pot căuta printre milioanele de baze de date din dinverse domenii – ştiinţă, economie, tehnologie etc, fie că acestea au fost publicate în librării online sau pe diverse site-uri sau instituţii, cum ar fi NASA. Noul motor de căutare este disponibil în diferite limbi. Iată cum funcţionează.
Aflat încă în stadiu de testare, Google Dataset Search face căutări printre milioanele de baze de date adunate online în funcţie de cuvintele cheie introduse de utilizator.
”În lumea de astăzi, oamenii de știință din multe discipline și un număr tot mai mare de jurnaliști trăiesc și respiră date. Există multe mii de depozite de date pe web, oferind acces la milioane de seturi de date; iar guvernele locale și naționale din întreaga lume își publică și datele. Pentru a permite accesul facil la aceste date, am lansat o platformă de căutare de date, astfel încât oamenii de știință, jurnaliștii de date sau oricine altcineva pot găsi datele de care poate au nevoie la muncă, în cercetările pe care le fac sau pur și simplu pentru a-și satisface curiozitatea intelectuală”, anunţă Google pe blogul său.
Pentru cei care vor să creeze şi să publice baze de date, compania a lansat un ghid astfel încât ei să ştie ce descriere să facă acelor baze de date pentru ca Google sau alte motoare de căutare să înţeleagă cât mai bine despre ce conţinut este vorba. Mai mult, îi încurajează pe toţi cei care vor să distribuie astfel de date să folosească acest ghid pentru a ca bazele de date create de ei să poată contribui la întregul ecosistem.