Claudiu Zamfir
Uniunea Europeană și Statele Unite ar trebui să înființeze un Consiliu Comercial şi Tehnic, pentru a lua decizii cu privire la probleme urgente și esențiale pentru o economie modernă, în folos comun - consideră un lider al companiei americane de tehnologie Google.
De această părere este Karan Bhatia, vicepreşedinte al Google pentru politică publică şi afaceri guvernamentale, după cum se arată într-un articol publicat pe blogul companiei. El susține că un astfel de consiliu ar putea preveni divergențele în domeniile emergente, cum ar fi inteligența artificială și alte tehnologii avansate, și ar îmbunătăți cooperarea privind provocările tehnologice din țările terțe.
Karan Bhatia remarcă faptul că, în ultimii, politica tehnologică transatlantică a Statelor Unite a a avut ca prioritate să preseze Europa în a-i urma inițiativele privind lanțul de aprovizionare. De cealaltă parte, UE a înaintat o serie de inițiative precum introducerea unei taxe digitale – decizie asupra căreie Statele Unite ale Americii s-au opus vehement - sau reglementarea pieței.
„Pentru ca negocierile unui astfel de consiliu să aibă succes, Statele Unite ar trebui să se consulte cu UE înainte să adopte noi reglementări privind confidențialitatea sau controlul comerțului electronic. La rândul său, Uniunea Europeană trebuie să fie mai deschisă la consultări bilaterale, pentru a se asigura că inițiativele tehnologice pe care le propune, precum Legea Pieţelor Digitale, păstrează la bază valorile alianței UE-SUA”, susține vicepreședintele de la Google.
În opinia lui, cele două părți au pierdut din vedere coordonarea transatlantică, care ar putea contribui la progresul și prosperitatea lor, dar și a restului lumii, iar alinierea celor două mari puteri este mai necesară și urgentă ca oricând.
Articolul semnat de Karan Bhatia poate fi citit integral AICI.
În același context, merită de menționat faptul că, în decembrie 2020, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat o propunere pentru o nouă agendă transatlantică pentru schimbare globală. De asemenea, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat recent că cele două părți au început deja discuțiile despre cum pot aborda provocările globale ca aliați: contracararea pandemiei şi pregătirea lumii pentru cele viitoare; protejarea climei sau susţinerea democraţiei în lume, potrivit Mediafax, citat de hotnews.ro. Constituirea unui Consiliu Comercial şi Tehnic se numără și ea printre aceste priorități.