Claudiu Zamfir

George Soros a investit 2 miliarde dolari în mașini electrice

Thumbnail

George Soros investește și în mașini electrice. Miliardarul, cunoscut pentru mișcările sale specultive de pe piața de capital, a cumpărat, printr-un fond de investiții, acțiuni de 2 miliarde de dolari la o companie americană care vrea să rivalizeze cu Tesla, dar care nu a vândut nici 1.000 de vehicule în 2021.

Soros Fund Management a achiziționat 19.835.761 de acţiuni la producătorul de camionete electrice Rivian Automotive, în trimestrul încheiat pe 31 decembrie 2021, conform declarațiilor depuse la autoritatea de reglementare a bursei americane (SEC), studiate de Reuters, citată de News.ro.

Cele 19.835.761 de acţiuni, în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari la acea vreme, fac din Soros Fund Management printre cei mai importanţi investitori într-o companie care nu scosese pe piață încă niciun vehicul de serie până atunci.

Rivian, care este deţinută în proporţie de 20% de Amazon.com, ar urma să ofere colosului de comerţ electronic peste 100.000 de vehicule electrice.

Compania, cu sediul în Irvine, California, a declarat în decembrie 2021 că se aşteaptă ca producţia să fie mai mică ”cu câteva sute de vehicule” faţă de ţinta de 1.200 pentru 2021, din cauza constrângerilor lanţului de aprovizionare, evidenţiind dificultăţile de creştere a producţiei pentru a concura liderul vehiculelor electrice Tesla.

În noiembrie 2021, Rivian s-a listat pe brusa Nasdaq, ajungând rapid la o valoare de piață de circa 90 de miliarde de dolari. În condițiile în care nu a scos pe piață nicio mașină la acea vreme, startup-ul avea deja o valoare, pe hârtie, peste a unor producători auto tradiționali ca Ford (80 de miliarde de dolari, valoare de piață) sau General Motors (85 de miliarde de dolari). Interesant este și faptul că Ford este investitor în Rivian, cu un pachet de circa 12% înainte de IPO.

Acţiunile Rivian au scăzut vineri cu 9%, iar în ultimul an cu 43%. Preţul acţiunilor este mai mic cu 67% faţă de maximul de 179,46 dolari pe unitate atins pe 16 noiembrie, la mai puţin de o săptămână după ce a strâns 12 miliarde de dolari în cel mai mare debut al acţiunilor unei companii în 2021.

Rivian a fost fondată în anul 2009, de Robert Scaringe, care ocupă și funcția de CEO. Compania are sediul central la  Irvine, statul american California. Principala sa uzină este în orașul Normal, statul Illinois.

În anul 2021, Rivian a produs 1,015 mașini și a livrat către clienți 920 de unități, conform unui raport citat de InsideEVs.com.

Parallax

Vizualizari
3888
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Vaga
Bond
Articolul creeaza impresia ca Rivian n-a produs nici o masina. Au produs 1000 de masini in 2021 - putin, dar merita mentionat.
Claudiu
Zamfir
Multumesc pentru observatie, am corectat. Probabil ca cei de la Reuters se refereau la faptul ca in momentul in care Soros a investit nu produsese inca nicio masina, desi raportul e pana in 31 dec. 2021
poza de profil
Laur
Dan
Salut, camionetele lor sunt foarte eficiente si inovative, recent au făcut parte din expediția lui Ewan McGregor si Charlie Boorman traversând America de sud si întorcându-se in USA, “Long Way Up” pe motociclete ( Harley electrice ), Apple a facut un documentar de succes despre expediție, are exclusivitate, deci in toată producția asta cu nume mari, Rivian a asigurat transportul si suportul, niște mașini foarte eficiente au făcut fața cu brio condițiilor de drum si vreme din America de Sud; se pare ca ei produc mașini electrice si pt armata SUA, cred ca Rivian are potențial ca si concurent Tesla.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri