Raluca Abrihan
În 2019, aproape jumătate din cetăţenii UE, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, spun că și-au limitat activitățile private pe internet, din cauza fricii legate de securitate, arată datele Oficiului European pentru Statistică (Eurostat).
Activitatea pe care ei o evită cel mai des, din cauza temerilor legate de securitate, a fost furnizarea de informații personale către rețelele de socializare (25% din cei intervievaţi).
Îngrijorările legate de securitate i-au făcut pe circa 19% dintre cetățenii UE să nu mai folosească reţelele de WiFi public, iar pe 17% dintre ei să descarce softuri, aplicații, muzică, videoclipuri, jocuri sau documente.
Mai mult, 16% dintre ei spun că au evitat cumpărăturile online din acelaşi motiv, în timp ce 13% nu au folosit niciodată un serviciu de internet banking.
Serviciile de relații cu clienții au fost ceva mai puțin afectate (8%) de problemele legate de securitate.
Circa 1% din populația UE (2% dintre cei care au folosit internetul în ultimele 12 luni) au suferit pierderi financiare din cauza furtului de identitate, mesaje frauduloase sau redirecționări către site-uri web false (13%).
În 2019, 34% dintre cetățenii UE au raportat că au întâmpinat probleme legate de securitate prin utilizarea internetului în scop privat.
26% din populația UE a raportat că a primit mesaje false, prin care se încerca obținerea de informații personale, precum numele de utilizator și parola adreselor de email sau conturilor de e-banking (phishing), în timp ce 13% au fost redirecţionaţi către site-uri false care le cereau datele personale (pharming), le-au fost furate datele de pe card (3%), poze sau alte documente care au fost folosite fraudulos, sau le-au fost sparte conturile de social media (2%) şi au fost făcute postări în numele lor.