Luminita Pirvu

Salariile medii din sectorul privat s-au majorat în 2017. Cu cât a crescut numărul angajațiilor

Thumbnail

Firmele private din România au majorat salariile și bonusurile angajațiilor în primele nouă luni ale anului 2017 comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut. De asemenea numărul angajărilor în mediul privat a crescut în 2017.

Salariile medii din sectorul privat au crescut, astfel, cu 5% în perioada ianuarie-septembrie 2017, faţă de acelaşi interval din 2016. Creşterea a fost în principal susţinută de majorarea salariului minim brut pe economie de la începutul anului, care s-a reflectat în evoluţia pozitivă a salariilor, potrivit Smartree Workforce Index, analiză realizată de firma de HR, Smartree.

Distribuţia creşterii a fost inegală, raportat la cele trei trimestre, cu o creştere medie de 12% în primul trimestru al anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, 2% în cel de-al doilea trimestru şi menţinerea valorilor medii salariale în T3.

Deşi salariile au rămas constante în al treilea trimestru, bonusurile au crescut cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, potrivit analizei Smartree.

În ceea ce priveşte primele nouă luni ale lui 2017, valoarea bonusurilor oferite de firme a cunoscut acelaşi trend pozitiv, înregistrând o creştere de 12%. Acest lucru s-a văzut şi în evoluţia pozitivă a indicelui de bunăstare a angajaţilor, care a crescut cu aceeaşi valoare procentuală.

De asemenea, numărul angajărilor s-a majorat, în medie, cu 13% în această perioadă, pe fondul creşterii economice înregistrate în prima parte a anului.

Distribuţia pe cele trei trimestre arată creşteri de peste 10% a numărului de angajări în fiecare trimestru. Potrivit datelor Smartree, industriile în care s-au raportat cele mai multe angajări sunt in domeniile: pharma, echipamente medicale, telecomunicaţii, dezvoltare aplicaţii software sau producţie componente auto.

La nivelul firmelor analizate, indicatorul starea economiei, format din evoluţia numărului de angajaţi şi evoluţia salariilor, a crescut cu 10% în primele nouă luni ale anului.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluţiei recrutărilor, a creşterii salariale şi a bunăstării angajaţilor, sunt luate în calcul peste 200 de firme, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

 

Parallax

Vizualizari
1824
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri